La segona edició de l’expedició Cavanilles torna amb vàries novetats

Un total de 50 joves podran gaudir de diverses activitats a la Serrania del Túria este estiu

Un grup d'alumnes en una de les activitats de l'expedició Cavanilles.

Un grup d'alumnes en una de les activitats de l'expedició Cavanilles. / Levante-EMV

Saray Fajardo

Saray Fajardo

L'Expedició Juvenil Cavanilles ha obert el termini per a participar en la segona edició d'este projecte que difon entre els joves participants el medi rural valencià a través de diferents projectes. Durant dos setmanes, els integrants participen en diverses activitats culturals, formatives i d'aventura amb l'objectiu de despertar una consciència social, activa i compromesa amb el territori valencià i garantir així la transmissió del seu patrimoni cultural, natural i històric al temps que es promou i normalitza l'ús del valencià entre els més joves.

El projecte, que s'inclou dins del marc europeu, inclou este any algunes novetats respecte a la primera edició. En concret, un total de 40 joves d'entre 15 i 17 anys també podran gaudir de l'edició especial "Cavanilles Explora", que es durà a terme de l'1 al 7 d'abril, coincidint amb les vacances de Setmana Santa. Durant este període, els participants podran conèixer el patrimoni natural i cultural de les localitats de La Yesa, Alpuente, Titaguas i Aras de los Olmos, en la Serrania del Túria. Així, podran descobrir alguns jaciments de dinosaures, pintures rupestres, observatoris astronòmics, el castell, els museus etnològics i conèixer la terra del botànic Simón de Rojas, deixeble de Cavanilles.

Les activitats seguiran durant l'estiu, on 50 joves (en la primera edició van ser 40) visitaran altres de les localitats de la Serrania del Túria. Així, del 20 de juliol al 2 d'agost participaran en activitats culturals, naturals i esportives a Pedralba, Bugarra, Gestalgar, Sot de Chera i Chulilla. "Hem aconseguit incrementar el nombre de dies, ja que abans eren 12 i ara 14, i el nombre de participants, ja que l'expedició ha passat a ser un projecte europeu pel treball que estem realitzant entorn el nostre paratge", explica el responsable de l'expedició, José Francisco Requena, qui afig que esta comarca "és una regió desconeguda, però amb una gran riquesa cultural i patrimonial".

A més, este any també podran participar quatre dels alumnes que hi van estar a la primera edició i, a més, el projecte beneficiarà a quatre persones en risc d'exclusió social. "Volem arribar a tota la societat", indica Requena. Les persones interessades podran consultar les bases a la pàgina web abans del 31 de gener.

Activitat mensual

Les activitats d’esta expedició no paren, ja que una vegada al mes 40 persones d’entre 14 i 30 anys visiten un municipi de la Comunitat, on realitzen una ruta senderista i participen en una activitat cultural. 

La realització d'este projecte juvenil i sociocultural és gràcies al patrocini de la Diputació de València i la col·laboració de la Presidència de la Generalitat Valenciana, Conselleria d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, À Punt, Institut Valencià de la Joventut i Agenda Valenciana Antidespoblament, entre d'altres.

TEMAS