La Mutant acull un homenatge als ballarins morts per sida este diumenge

Aimar Pérez ha creat «The Touching Community», on s’analitza l’impacte que va tindre la malaltia en la dança

"Touching improvisation"

"Touching improvisation" / Carlos Muñoz.

Saray Fajardo

Saray Fajardo

La Mutant acull el pròxim 21 de gener l'espectacle "The Touching Community", desenvolupat pel ballarí, coreògraf, investigador i escriptor català Aimar Pérez Galí en homenatge als ballarins morts durant la pandèmia del VIH.

Es tracta d'un treball íntim i afectiu que aborda una època que encara no té suficient visibilitat per fer memòria a tots els ballarins que deixaren de ballar massa prompte. "És una comunitat que es va fer forta en un moment de gran debilitat i com el tacte i el contacte són una eina de supervivència", explica l'autor.

L'obra forma part de l'inici del programa de trobades "Mundos por venir de 2024", organitzats per l'Àrea d'Acció Cultural del vicerrectorat d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València. La iniciativa, que celebra la seua tercera edició, pretén eixir de la pròpia universitat i estableix una col·laboració directa amb La Mutant.

El programa s'inicia el 20 de gener amb la conferència "El tacto perdido", a càrrec d'Emma Ingala Gómez, que abordarà la cultura occidental com una cultura òptica per tornar als orígens de la cultura. Eixe mateix dia, a més, es realitzarà el taller gratuït "Touching Improvisation Lab" entorn el tacte i la pell com a òrgan de producció de coneixement.

L'impacte del VIH en la dança

A finals de 2015, Aimar Pérez va iniciar una investigació entorn l'impacte que va tindre el VIH en la comunitat de la dança dins del context espanyol i americà. El seu treball es construeix com un diàleg amb els fantasmes d'aquells que van marxar a partir de la pràctica del "contact improvisation", on el moviment s'improvisa a partir del contacte físic entre dos cossos, fet que contrasta amb les polítiques d'immunitat que va comportar la malaltia.

"Al temps que el "contact Improvisation" s'extenia internacionalment com una nova pràctica democràtica de la dança postmoderna, el VIH també s'extenia produint un efecte contrari, marginalitzant i apartant al subjecte amb VIH del contacte amb els altres", lamenta l'autor.