La diputació portarà als municipis cartells de Cartier Bresson, Mapplethorpe i Miquel Navarro

L’Oficina de Restauració i Difusió del Patrimoni Artístic treballa en una mostra itinerant per a compartir el patrimoni de l’ens provincial

«Tindrà gran potencial visual, que recollirà una selecció de cartells de grans creatius», avança el diputat

Tallers de restauració de la Diputació de València.

Tallers de restauració de la Diputació de València. / Levante-EMV

María Bas

L’Oficina de Restauració i Difusió del Patrimoni Artístic de la Diputació de València (l’Ofitec) treballa en una mostra itinerant que acostarà als municipis valencians cartells que van servir per a promocionar treballs de Cartier Bresson, Mapplethorpe o Miquel Navarro, entre altres, creats en el seu moment per a exposicions de la sala Parpalló.

Així ho ha avançat el diputat d’Administració General i Patrimoni, Ricardo Gabaldón, durant la seua visita a l’Ofitec i altres dependències de la corporació, com la Impremta, el BOP i l’Arxiu General i Fotogràfic, en procés de digitalització. Gabaldón va iniciar una sèrie de visites per conéixer les necessitats dels diferents servicis que inclou l’àrea que gestiona

El diputat assenyala que la mostra serà «el punt de partida d’una ruta d’exposicions itinerants en les quals volem compartir el patrimoni de la diputació amb els municipis, sempre respectant les condicions de seguretat i conservació requerides pels tècnics». «Serà una exposició amb gran potencial visual, que recollirà una selecció de cartells de grans creatius que servixen per a posar en valor el llegat de la sala Parpalló, que durant dos dècades va ser un espai pioner de desenvolupament de l’art contemporani», afegix. 

Així, l’àmplia col·lecció de cartells d’artistes de la segona mitat del segle XX que en el seu moment van treballar per a la sala Parpalló de la diputació eixirà per la província. La cartelleria “formarà part d’una exposició itinerant que prepara l’ofitec i que es completarà amb l’exhibició dels catàlegs d’estes exposicions històriques que va albergar la Parpalló», detalla el diputat.

Un dels magatzems de la diputació.

Un dels magatzems de la diputació. / Levante-EMV

A més, afegix que la corporació «té fons documentals de gran valor; més d’un milió de publicacions de diferent temàtica; més de 4.000 peces artístiques entre quadres, escultures, ceràmica i altres materials, d’artistes com Sorolla, Benlliure, Equipo Crónica o Michavila; i una impremta que volem posar a la disposició de les edicions municipals, de la mateixa manera que volem portar eixe patrimoni artístic als pobles de la província». Uns fons que ara, l’actual equip de govern de la diputació vol difondre de forma itinerant. 

El també alcalde d’Utiel, conscient del potencial que la corporació té a nivell patrimonial i com a bon municipalista, està disposat a «compartir amb les veïnes i veïns dels nostres pobles tots aquells recursos i tresors que té la diputació, sempre de la mà dels tècnics de cada departament perquè ens diguen com podem i hem de fer-ho».

D’altra banda, la Institució Alfons el Magnànim, l’editorial de la diputació, guarda més d’un milió de llibres editats que se sumen a milers de documents en suport paper, vídeo i cd que «seran reorganitzats per a posar-los a disposició dels investigadors». 

Impremta i restauració

Quant a la impremta provincial, la proposta de la Diputació de València passa perquè els ajuntaments «puguen rebre assistència per a les publicacions municipals». La següent escala va ser el BOP, que en els últims temps ha anat consolidant la seua transformació digital.

L’última parada de Ricardo Gabaldón es va realitzar en l’àrea de restauració i conservació d’obres d’art, l’equip tècnic de la qual s’encarrega de mantindre en bon estat les més de 4.000 peces propietat de la Diputació de València, entre elles obres de Benlliure, Michavila, Equipo Crònica, Sorolla o Pinazo, estos últims becats per la diputació en el programa de pensions per a difondre les arts i la cultura aprovat en 1863 i que va portar als actuals referents artístics a formar-se en altres països.