Riberencs il·lustres

La mestra i escriptora Maria Mulet

Maria Mulet

Maria Mulet / Levante-EMV

Aurelià J. Lairón Pla

Aurelià J. Lairón Pla

La mestra i escriptora Maria Mulet Mulet va nàixer a Albalat de la Ribera l’any 1911. Maria va exercir la docència a la seua localitat natal i, també, a les localitats de Banyeres de Mariola i Cullera

Va editar llibres de poesia i narrativa tant en valencià com en castellà amb un estil molt pròxim a la parla popular. El seu nom, juntament amb el d’altres escriptores com Maria Beneyto i Beatriu Civera, ha sigut inclós en l’anomenada «Generació valenciana dels 50». Va col·laborar en la premsa valenciana i va ser una de les primeres dones que edità literatura infantil en la nostra llengua. 

Va introduir la literatura infantill i juvenil en valencià en les escoles durant els últims anys del franquisme. Publicà Arpa suave el 1948 i entre 1947 i 1949 tres poemes, també en castellà, en l’almanac de ‘Las Provincias’. Posteriorment el poemari ‘Contactos’ i els llibre de lectura infantil ‘Donde Haya solo. Prosas infantiles, Pedro, diario de un niño’ (1956) i ‘Gloria a Dios. Poemas de Navidad’ (1957). L’escriptora abandonà el castellà per a escriure en valencià. En contacte amb Lo Rat Penat, s’implicà amb activitats per als més menuts. Veus de xiquets (poemes infantils) i Nadal al cor són les seues obres més conegudes.Va faltar a Cullera el 1982 i el seu poble va donar el seu nom a un carrer.