Especial Mancomunidades

La Mancomunitat de la Safor, el pilar social de la comarca

L’objectiu de l’entitat és aconseguir la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones, mitjançant un conjunt d’accions i programes

Taller de l’Equip d’Educació Ambiental de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

Taller de l’Equip d’Educació Ambiental de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. / Levante-EMV

La Mancomunitat de Municipis de la Safor és una entitat local que va nàixer l’any 1982 per a la prestació de serveis en comú. Actualment està integrada per 31 municipis: Ador, Alfauir, Almiserà, Almoines, Barx, Bellreguard, Beniarjó, Benifairó de la Valldigna, Beniflà, Benirredrà, Castellonet de la Conquesta, Daimús, Gandia, Guardamar de la Safor, l’Alqueria de la Comtessa, la Font d’en Carròs, Llocnou de Sant Jeroni, Miramar, Oliva, Palma de Gandia, Palmera, Piles, Potries, Rafelcofer, el Real de Gandia, Ròtova, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Vilallonga, Xeraco i Xeresa.

Amb més de quaranta anys d’història l’entitat s’ha convertit en el pilar social de la comarca, fomentant i destinant recursos a la seua àrea de Serveis Socials. L’objectiu és aconseguir la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones, mitjançant un conjunt d’accions i programes. El departament està format per un equip de professionals interdisciplinari del Treball Social, Educació Social i Psicologia, amb suport administratiu i de professionals jurídics. 

Entre les seues línies d’acció destaquen els serveis d’acollida i atenció davant situacions de necessitat social; de promoció de l’autonomia; d’inclusió social; de prevenció i intervenció amb les famílies; d’acció comunitària; d’assessoria tècnica específica; d’infància i adolescència; de violència de gènere i masclista; i d’atenció a les persones amb diversitat funcional o discapacitat i específic de persones amb problemes crònics de salut mental. A més a més, l’àrea disposa d’una Unitat d’Igualtat, que garanteix la incorporació de la perspectiva de gènere, promovent la participació, impulsant plans d’igualtat i realitzant actuacions de prevenció de la violència de gènere i masclista.

En l’actualitat, la Mancomunitat de Municipis de la Safor treballa en la construcció d’un nou edifici de Serveis Socials en Gandia, que disposarà de quatre plantes per a ampliar l’oferta d’actuacions i iniciatives per a les localitats de la comarca. 

Totes les prestacions

Però la llista d’activitats que impulsa la Mancomunitat de Municipis de la Safor no acaba ací. L’entitat compta amb altres prestacions com l’Administració General, l’Agència d’Igualtat, l’Agència de Promoció del Valencià (aviVa), el Calaix Jove, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca, el Centre de Rehabilitació i Inserció Social i el Centre de Dia de Malalts Mentals, Oficina d’Atenció a les Persones Migrades (Pangea), l’Oficina PROP, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, el Servei d’Educació Ambiental i l’Oficina Xaloc, dues de les últimes incorporacions. Aquests es financen amb la quota ordinària i amb les subvencions d’altres administracions. 

Per als municipis que voluntàriament ho sol·liciten, en temps i forma, també s’ofereixen serveis com el Circuit Cultural, el Gabinet Psicopedagògic, el Servei d’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local, el Servei de Carpa i Casetes de Fusta, el Servei Mancomunitat d’Arxius, o la Unitat d’Actuació Ruta dels Porrats (integrada per les localitats d’Oliva, Benirredrà, la Font d’en Carròs, Potries, Ròtova, Tavernes de la Valldigna i l’Alqueria de la Comtessa). En aquest cas, es financen amb una quota específica per servei de cada municipi integrat en la unitat d’actuació i amb les subvencions que s’obtenen d’altres administracions.