Especial Dia de la Dona

La Universitat de València i el seu lideratge, també en la igualtat

Les dones representen més del 60 % dels accessos a la universitat espanyola i en concret, a la UV eixa xifra arriba fins al 64 %

La universitat es troba immersa en l’elaboració del IV Pla d’Igualtat de gènere de la institució

Estudiant de la Facultat de Ciències Biològiques de la Univesitat de València.

Estudiant de la Facultat de Ciències Biològiques de la Univesitat de València. / UV

Sara Rodríguez

La Universitat de València (UV) celebra este any el seu 525 aniversari de la seua fundació. És una de les cinc millors universitats espanyoles segons el rànquing de Shangai, situant-se com una institució de referència als àmbits de la docència, la investigació i la transferència de coneixements.

La UV ha pres consciència del valor de la igualtat entre dones i homes i la prevenció de la violència de gènere. En eixe sentit, ha estat una de les primeres institucions universitàries de l’Estat espanyol a disposar d’una Unitat d’Igualtat, així com d’implementar polítiques d’igualtat. The University Impact Rankings, una classificació internacional que mesura el rendiment de les universitats en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, situa la UV entre les 200 millors universitats del món en l’objectiu 5é, la consecució de la igualtat de gènere i empoderament de la dona.

I és que ha estat compromesa des de sempre amb la construcció d’una universitat equitativa, amb la igualtat entre homes i dones i amb el respecte a la diversitat afectivosexual, familiar i de gènere, l’etnicocultural i la religiosa. Així ho demostra el fet que tinguen una de les Unitats d’Igualtat amb més recorregut a l’estat espanyol, l’adopció dels successius Plans d’Igualtat, l’existència de protocols contra l’assetjament i les diferents formes de violència o els premis a la investigació.

La UV té l’objectiu de la «tolerància zero» amb les violències masclistes donant una protecció adequada a les víctimes"

En este sentit, el compromís de la UV amb la igualtat s’ha anat perfilant a través dels diferents plans. Un dels grans reptes del III Pla d’Igualtat va ser afavorir la conciliació i coresponsabilitat en la Universitat. La Universitat suma huit sales de lactància, per fer efectiu l’objectiu de disposar d’espais d’estada flexibles.

Altre dels seus objectius és la «tolerància zero» enfront de les violències masclistes donant una protecció adequada a les víctimes. Una de les accions pioneres ha estat la creació dels «Espais violeta», un servei que contempla l’assessorament psicològic i acompanyament personalitzat, assessorament jurídic i un grup de suport mutu per a les afectades per la violència de gènere.

IV Pla d’Igualtat

En aquests moments, la Universitat de València es troba immersa en l’elaboració del IV Pla d’Igualtat de la institució. Un procés que preveu el disseny, negociació i aprovació i que es va iniciar en juliol de 2022 i en el que està implicat tota la comunitat universitària.

Dos estudiants de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la UV.

Dos estudiants de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la UV. / UV

Per a la seua elaboració, s’han presentat diversos estudis diagnòstics com ara l’informe sobre bretxa salarial de gènere a la Universitat de València i el diagnòstic que aborda el procés de selecció i contractació, la classificació professional, la formació, la promoció professional, les condicions de treball, entre d’altres.

Les dones en xifres a la UV

Pel que fa al paper de les dones en els òrgans de govern, la comunitat universitària ha apostat fermament pel col·lectiu femení per a dirigir la institució. Així, Mavi Mestre va ser elegida la primera rectora de la UV l’any 2018 i va ser reelegida el 2022. El consell de direcció està constituït per quasi un 60 % de dones; i l’emprenedora i investigadora, i Premi Rei Jaume I, Ángela Pérez és la presidenta del Consell Social.

Altre dels indicadors que presenta dades positives és la proporció de dones catedràtiques. En el cas de les universitats espanyoles és de 25,6 %, mentre que a la Universitat de València s’ha aconseguit superar la barrera del 30 % obtenint un 32,4 % en 2023.

L’ asimetria de gènere amb un elevat predomini masculí és un dels trets definitoris de la plantilla del personal docent i investigador de les universitats espanyoles. A partir del 2008 però, es produeix un canvi que suposa una millor posició de les dones que permet assolir el 2023 la proporció del 47,1 % respecte al 52,9 % d’homes.

Les dones representen més del 60 % dels accessos a la universitat espanyola i en concret, a la Universitat de València eixa xifra arriba al 64 %. A més, també en el col·lectiu de l’estudiantat, la Universitat ha assolit la igualtat real en la participació en les competicions esportives, situant-se, també, com el primer centre públic en el medaller.