La Universitat Politènica de València i el centre d’innovació Las Naves, amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació, presenten una nova vessant del projecte «Dones de Ciència» en col·laboració amb l’EMT de València. La iniciativa busca que es puga conèixer a les dones científiques d’una manera sostenible a través de l’autobús.

Esta única ruta compta amb 24 murals que van cobrar vida per a trencar les barreres en el àmbit de investigació des de fa un parell d’anys com Margarita Salas o Hipàtia d’alexandria. Per exemple, des de la línia 99 es podrà recórrer els murals de Jane Goodall, Oliver, Vandana, Shiva Ada, Lovelace i María Blasco entre altres. També es pot trobar més informació de les científiques a la web www.donesdeciencia.upv.es, a més del llistat d’autobusos que podran fer la ruta i amb la qual es podrà gaudir dels murals.

L’objectiu d’esta nova presentació és, per un costat crear una unió entre ciència, gènere, art i noves tecnologies que ajuden a la idea de donar visibilitat i homenatjar a les grans científiques a nivell nacional i internacional. A més, la nova proposta de «Dones de Ciència» fa una denúncia i crítica a la desigualtat de gènere en quant a les dificultats per arribar a ser científiques, es a dir, crear vocació,estudiar la carrera, desenvolupar-la, condicions laborals... En definitiva, les pròpies dificultats de la ciència sumades a la condició de ser dona que encara hui les sotmet sota un sostre de cristall.

Per aquest motiu, la iniciativa ja va ser premiada al millor projecte de divulgació en l’any 2019 per la Xarxa Nacional d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació.