L’AVL analitzarà a Alzira els reptes terminològics del món de la pilota

Diferents experts debatran demà sobre la llengua i l’esport autòcton des de diferents punts de vista

Dos jugadores de pilota, abraçant-se. | LEVANTE-EMV

Dos jugadores de pilota, abraçant-se. | LEVANTE-EMV / levante-emv. valència

Levante-EMV

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) celebra la jornada «La terminologia de la pilota. Nous reptes terminològics: estrangerismes i noves modalitats» per a reflexionar i debatre sobre el llenguatge de l’esport autòcton.

La trobada serà demà, al Museu Municipal d’Alzira, i revisarà la situació de la llengua valenciana i la pilota des de tres punts de vista: estudis realitzats sobre la llengua i la pilota; la llengua en les xarxes de comunicació; i la presència de la dona en este esport.

La presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, amb Rosa Agost, serà l’encarregada de presentar la jornada. Hi haurà la taula redona «La terminologia de la pilota», en la qual participaran Frederic Llopis, llicenciat en Filologia Catalana i docent de Secundària; Gabriel García, doctor en Filologia Catalana i catedràtic de Secundària; i l’acadèmic Artur Ahuir.

Després del descans, tindrà lloc la segona taula redona «La dona i el llenguatge de la pilota», moderada per Míriam Civera, de la Universitat de València i productora executiva d’À Punt, amb els professors de la UV Helena Paricio i Víctor Agulló; Ana Belén Giner, jugadora del CPV Borbotó, i Joana Martínez, jugadora del CPV Tavernes Blanques.

A més,el coordinador de la Càtedra de Pilota Valenciana i els periodistes Joan Tur i Mari Carmen Montes exposaran els seus treballs en la taula redona «Noves modalitats, reptes terminològics i reptes de difusió». Per últim, abans de la cloenda, a càrrec de Sandra Montserrat, secretària de la Secció de Terminologia de l’AVL; i d’Immaculada Cerdà, secretària de l’AVL, Sebastià Giner i Helena Paricio compartiran conclusions i debat amb el públic, moderats per l’acadèmic Josep Martines.

Cal recordar que l’Acadèmia va publicar el 2010 el Vocabulari del joc de pilota, però com reconeix la presidenta de la Secció de Terminologia, Rosa Agost, el món de la pilota ha canviat moltíssim. També el còmic Badana, quin dimoni de xiqueta!, va reflectir la incorporació de les dones al món de la pilota.

A més de la càtedra, en la jornada col·laboren en la jornada el Cefire de Plurilingüisme, la Generalitat i l’Ajuntament d’Alzira.