La Mutant acull dansa improvisada sobre el gènere cinematogràfic de la màfia

La companyia Si los martes fueran viernes (SLMF) realitza "Casa Nostra", una composició en viu on s’improvisa so, llum, guió i coreografia

Escena de "Casa Nostra"

Escena de "Casa Nostra" / Tristán Pérez-Martín

Maria Bas

La companyia Si els dimarts anaren divendres (SLMFV) presenta este dissabte, 28 d’octubre, en La Mutant, un treball escènic basat en l’estudi del gènere cinematogràfic de la màfia. Esta exploració dels codis del cinema protagonitzat per gàngsters serà el marc per a generar un dispositiu que permeta desenvolupar una peça de composició instantània.

La proposta porta per títol "Casa nostra" i proposa la creació en viu a partir de totes les variables de l’escena: els cossos i les seues danses, el so, les llums i el vestuari. Les argentines Milagros García i Valentina Azzati són les responsables de la idea i la direcció d’esta proposta.

Responsabilitat per a l'autor

És una pràctica reflexiva que fins i tot podria utilitzar-se com a material d’estudi sociològic i antropològic. Improvisar és l’acte i l’estudi de l’estar sent present. Compondre instantàniament comporta la intenció de crear alguna cosa en eixe temps present. De ballar, no «a temps, sinó en el temps present», desenvolupen la seua especialització des del col·lectiu.

«La composició instantània és una destresa tan necessària d’aprendre com les matemàtiques»

La companyia puja a l’escenari sense guió, coreografia ni assaig previ, la qual cosa, en les seues pròpies paraules, «suposa una responsabilitat inusual per a l’actor o el ballarí: la de la seua pròpia emancipació creativa». De resultes,compondre una peça des d’este paradigma implica per als seus participants, els ballarins Julia Irango, Guillem Jiménez, Kiko Lopez, Claudia Solwat, Nicolás Carbajal i Ruth Pri, «un acte de lliurament, d’escolta, de voluntat i de valentia».

Moment de l'obra de Si los martes fueran viernes

Moment de l'obra de Si los martes fueran viernes / Tristán Pérez-Martín

Estudi sobre la improvisació

SLMFV és un espai de creació i producció de peces escèniques de composició instantània. Des de 2018 treballen a la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de generar un espai sobre l’estudi i la pràctica de la improvisació. 

En les seues produccions han participat més de 130 artistes estatals i internacionals d’arreu del món i han col·laborat en la capital comtal amb La Caldera, el Graner, La Lleailtat Santsenca, Nau Bostik, Pla Roig, Akasha Hub i a Buenos Aires amb Galpon de Guevara, Dumont 4040 i Espai Roseti.

Momento escénico de "Casa Nostra"

Moment escènic de "Casa Nostra" / Tristán Pérez-Martín

Mirar el món actual

«La composició instantània és l’únic territori on el performer i el públic saben realment el mateix sobre el que està a punt d’esdevindre: res. És per això que no hi ha una altra opció, com a compositors i improvisadors, que fer-nos experts i en el temps present. No s’improvisa ‘amb els ulls tancats’, s’improvisa mirant el món que estem vivint i del qual som, conscients o no, interventors i creadors» conclouen des del col·lectiu artístic.