Joan Deusa | poeta

La Plaça del Llibre arriba a la I Setmana de la Llengua de Montcada

Del 17 al 24 de novembre, el poble de l’Horta Nord acollirà una àmplia programació d’activitats per al foment i ús del valencià

La Plaça del Llibre arriba a la I Setmana de la Llengua de Montcada

La Plaça del Llibre arriba a la I Setmana de la Llengua de Montcada

Marina Segura

El pròxim 20 de novembre se celebra el Dia del Llibre Valencià, coincidint amb l’aniversari de la primera edició de l’obra Tirant lo Blanc. Per a rebre aquesta data destacada per als valencians, l’Agència de Promoció del Valencià de Montcada ha organitzat la primera edició de la Setmana de la Llengua, un festival d’activitats dedicades a la difusió del valencià que, a més a més, comptarà amb la presència de la Plaça del Llibre.

«Tot i que Montcada és una ciutat valencianoparlant, la llengua està en una situació minoritzada i, en molts àmbits, la gent adopta el castellà. Les administracions públiques han de ser contundents en la defensa del valencià», assenyala la regidora de normalització lingüística i cultura de l’Ajuntament de Montcada, Anna Gascó.

Després de la celebració de la seua 11a edició a la ciutat de València, amb èxit de públic i vendes, la Plaça del Llibre arribarà al municipi de l’Horta Nord del 17 al 19 de novembre. Al centre de l’Avinguda de la Mediterrània, s’instal·laran les prestatgeries que posaran a disposició del públic una selecció de títols que abastaran tots els gèneres, des d’infantil a assaig, passant per poesia, narrativa, còmic i novel·la gràfica. D’altra banda, també es posarà en marxa un programa variat d’activitats, que inclourà animacions infantils, presentacions literàries o, fins i tot, recitals poètics. «És un plaer poder comptar amb una iniciativa consolidada com la Plaça del Llibre i poder portar-la a la gent de Montcada», defensa Gascó.

La Setmana de la Llengua, que tindrà lloc del 17 al 24 de novembre, s’ubicarà en diferents localitzacions del municipi, com ara la Biblioteca Municipal, l’Ajuntament o el convent de les franciscanes, entre altres. La seua programació estarà integrada per una bateria d’accions que abasten des d’una conferència de sociolingüística titulada «I si parlem (més) en valencià» a càrrec del psicòleg Ferran Suay, la presentació del llibre Els noms dels pobles valencians, d’Abel Soler, títol que treballa al voltant de la toponímia valenciana, o la representació de l’obra teatral «Espill», de la Companyia Crit, basada en la novel·la homònima de Jaume Roig.

Aquest esdeveniment inclourà, també, un club de lectura sobre Càndid de Miquel Nadal i una marató de lectura del llibre Els cucs de seda de l’escriptor Joan Francesc Mira. Aquest últim serà l’escollit per a l’homenatge anual que, des de l’organització, es pretén oferir a una figura clau en la promoció del valencià. «Joan Francesc Mira és un dels grans intel·lectuals que tenim i, des de les institucions públiques, s’han de fer homenatges a qui ha dedicat la seua vida a treballar per la llengua», subratlla Gascó. A banda del reconeixement a l’escriptor, el cronista i estudiós montcadí Vicent Vicent Cortina, també rebrà un homenatge a títol pòstum.