De les marxes fúnebres als pasdobles: les societats musicals posen banda sonora a la Setmana Santa

Milers d'intèrprets acompanyen durant hores a les confraries de tots els municipis, com el cas de la Setmana Santa Marinera de València, on desfilen més de cinquanta bandes 

Bandes de música a la Setmana Santa Marinera.

Bandes de música a la Setmana Santa Marinera. / Levante-EMV

Levante-EMV

El faristol ben il·luminat, sabates tan elegants com còmodes i molta determinació per a les llargues hores de processó. Milers de músics desfilen fins al dia de hui juntament amb les confraries de tota la Comunitat Valenciana. De punta a punta del territori, una banda sonora va canviant la seua tonalitat des del passat Divendres de Dolors, de les marxes fúnebres a l'alegria del pasdoble.

Un exemple del fort vincle del col·lectiu de les societats musicals amb la tradició de la Setmana Santa ocorre als carrers del Cabanyal, Canyamelar i Grau de València. «Pensem que hi ha 31 confraries, algunes compten fins a tres bandes», explica Domingo Carles, president de la Societat Musical Poblats Marítims i membre de la junta directiva de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

És cert que la relació de la Setmana Santa Marinera amb la música és un cas particular, per la tradició de grups de cornetes i tambors que acompanyen els passos. «Tot i això, si parlem de bandes de societats musicals, podem comptar més de 50 formacions i més de 200 músics i músiques; parlem d'un moviment molt important», insisteix Carles.

«El fenomen de la Setmana Santa no s'entén sense els músics, i més encara al nostre territori. La xifra és aborronadora si comptem tots els municipis, els grans i els xicotets, que desenvolupen tot un programa de processons durant estos dies. A més, són desfilaments molt exigents per als intèrprets», aprofundeix la presidenta de FSMCV, Daniela González.

Una de les bandes que participen en la Setmana Santa Marinera de València.

Una de les bandes que participen en la Setmana Santa Marinera de València. / Levante-EMV

A València, el passat Divendres de Dolors iniciava un nou periple de música i devoció, amb les processons de la Corporació de Granaders de la Verge. Des d'aleshores, cadascuna de les confraries ha tingut el seu dia gran i, amb ella, una agrupació ha posat banda sonora als carrers del barri marítim.

«I després estan les marxes col·lectives dijous, divendres i diumenge. Ahí estem tots junts, un acte musical molt gran», apunta Carles, qui porta dècades vivint esta experiència. «Mektub, Mater meaLa Madrugá, entre d'altres, o Jerusalem, que és molt cinematogràfica, són les peces que interpretem estos dies. Va canviant el color de la música: divendres de vesprada sonen marxes fúnebres, diumenge matí, amb la Resurrecció, les confraries llueixen més engalanades i és el moment dels pasdobles», descriu el membre de FSMCV.

Una nova marxa

Enguany, entre totes les marxes que han sonat a les processons del cap i casal, també ho ha fet Nauta Crucis, una marxa de processó composta pel músic valencià Jose Fernando Cuadrado Lloret, pertanyent a l'Ateneo Musical del Puerto, que s'ha interpretat durant el Via Crucis.

La partitura d'esta obra ha sigut publicat pel segell editorial de la FSMCV i es tracta d'una peça dedicada a la Plaça de la Setmana Santa Marinera de la Ciutat.