Tribuna

Setmana Santa Saguntina: reptes

Encuentro realizado este año de forma extraordinaria en la ermita a causa de la lluvia.

Encuentro realizado este año de forma extraordinaria en la ermita a causa de la lluvia. / Tortajada

Albert Llueca

La Setmana Santa Saguntina és una festa amb més de cinc segles de tradició que reflecteix la riquesa cultural i espiritual de la ciutat de Sagunt . No obstant això, com a qualsevol tradició amb una llarga història, enfronta reptes moderns que necessiten ser abordats per assegurar la seva continuïtat i rellevància.

Igualtat de Gènere. Un dels reptes més destacats és la igualtat de gènere. Recentment, hi ha hagut protestes per exigir la inclusió de les dones en la única confraria que organitza els actes de la Setmana Santa de Sagunt. Aquesta demanda reflecteix un canvi social cap a la igualtat de sexes i la necessitat d'adaptar les tradicions a les expectatives modernes. És fonamental que les confraries i les institucions religioses reconeguin aquesta necessitat i obrin les portes a la participació de les dones en igualtat de condicions.

Turisme. El 20 de juliol de 2004 la Secretaria General de Turisme va concedir el títol de «Festa d’Interès Turístic Nacional» a la Setmana Santa de Sagunt, de conformitat amb el que es disposa en l'article 9, apartat 2 de l'Ordre Ministerial de 29 de setembre de 1987 (BOE de 27 d'octubre). El turisme és un altre àmbit d'oportunitat per a la Setmana Santa Saguntina. Com a festa declarada d'Interès Turístic Nacional, té el potencial d'atraure visitants de tot el món. Per això, és important desenvolupar estratègies de màrqueting i promoció que posin en valor els actes únics i l'ambient especial que es viu durant aquesta setmana. A més, cal garantir que la infraestructura local pugui acollir el flux de turistes sense perdre l'essència de la festa.

Tradició. Finalment, mantenir la tradició sense que esdevingui una mera representació per als visitants és un repte clau. La Setmana Santa Saguntina ha de conservar el seu significat religiós i cultural, alhora que s'adapta als nous temps. Això implica equilibrar la preservació dels rituals històrics amb la incorporació de noves pràctiques que reflecteixin els valors actuals de la societat.

En resum, la Setmana Santa Saguntina està en un punt d'inflexió on la tradició i la modernitat han de trobar un punt de trobada.

La inclusió, la promoció turística conscient i el respecte per la tradició són els pilars que asseguraran que aquesta festa segueixi sent una part vital de la identitat de Sagunt  per molts anys més.