Monique Bastiaans plena «el buit entre les paraules» al Centre del Carme

L’artista, veïna de Chiva, mostra una sèrie d’obres d’aspecte inquietant, formes incertes i natura aberrant

Presentació de l'exposició al CCCC.

Presentació de l'exposició al CCCC. / Levante-EMV

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha presentat l’exposició «Elvacíoentrelaspalabras» de Monique Bastiaans, un projecte elaborat ex professo per l’artista per a la sala Dormitori del Centre del Carme de València, on pot visitar-se fins al 5 de maig.

En «Elvacíoentrelaspalabras», Monique Bastiaans —artista d’origen belga que residix i treballa a Chiva des de 1988— planteja una reflexió sobre les possibilitats de l’art per a despertar la consciència humana sobre tota eixa realitat que s’albira inabastable i que se’ns escapa en el buit que es produïx entre les paraules.

Exposició de Monique Bastiaans.

Exposició de Monique Bastiaans. / Levante-EMV

En la mateixa sala on durant segles van dormir els frares del Convent del Carmen, Monique Bastiaans crea un ambient oníric per a mostrar una sèrie d’obres d’aspecte inquietant, formes incertes i naturalesa quasi aberrant que, a manera d’un capritx de Goya i amb una significativa varietat plàstica i formal, reclamen la llibertat de l’artista de recrear-se en els plecs del llenguatge, en les zones ombrívoles de la raó i en la fantasia, per a abordar una realitat que va més enllà de la noció de veritat i que transcendix la lògica racional.

Trencar la mirada rutinària

Bastiaans presta sempre gran importància on exposarà i treballa cada projecte pensant en un lloc específic i ateses les característiques d’eixe lloc, buscant integrar l’obra en l’entorn i que es produïsca més que un diàleg, una relació d’autoimplicació, quasi per necessitat. A més, també aposta per trencar la mirada rutinària, confrontant-la amb altres conceptes de la realitat.

Ahir es va presentar l’exposició, amb la presència del director artístic en funcions del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), Vicente Samper; i el gerent del CMCV, Nicolás Bugeda i de la mateixa artista, Monique Bastiaans. Samper destaca de Bastiaans el caràcter «multidisciplinari, que ens sorprén una vegada més amb una instal·lació site specific en un espai tan íntim i particular».