La Formació Professional (FP) es vestix de gala. Primer fou un congrés el passat mes de maig («La Formació Professional a l'era 4.0») i el pròxim cap de setmana se celebra Avant FP-ERE, el primer esdeveniment multitudinari amb l'objectiu de visibilitzar tot el món de possibilitats que estos estudis obrin.

La Conselleria d'Educació ha organitzat en el Museu de la Ciutat de les Arts i les Ciències una gran festa on des d'este divendres fins al diumenge, 500 alumnes d'un centenar de centres junt amb 250 docents mostraran a altres estudiants i a tota la societat què són capaços de fer i els oficis que estan aprenent. Però l'FP no estarà sola, ja que en este macroesdeveniment que espera reunir a més de 20.000 persones durant els tres dies, també es mostrarà tota l'oferta dels Ensenyaments de Règim Especial (ERE), com els conservatoris de música i dansa, les escoles d'arts plàstiques i disseny i els ensenyaments d'emergències i esportius.

Avant FP-ERE és «una gran trobada on participen els estudiants que es formen en estos cicles, però que també vol donar a conéixer a la societat valenciana totes les connexions que estos estudis tenen amb el mercat laboral», apuntà el conseller Vicent Marzà en la presentació de l'esdeveniment, la setmana passada.

Es tracta, així, d'un premi per qui treballa dia a dia en este nivell d'ensenyament i una oportunitat per l'alumnat que ha fet esta aposta, que podrà lluir-se mostrant les seues capacitats. Tanmateix, esta mostra pot servir d'ajuda a les persones de totes les edats que tinguen curiositat o estiguen plantejant-se fer un cicle formatiu o algun estudi de règim especial.

Igual que la Primavera Educativa, celebrada a l'antic llit del riu Túria en 2015-16, Avant FP-ERE és un mostrador que trau a la llum tot el que es fa dins les aules. L'aposta per la Formació Professional no ha fet més que créixer esta legislatura, tant en cicles ofertats (153 diferents) com en finançament (24,4 milions en 2019) i inversió en maquinària i equipament (4,3 milions). Tant la comunitat educativa com l'Administració estan donant una empenta per millorar la reputació de l'FP, uns estudis que ja no tenen res a envejar als graus universitaris; de fet, diversos informes asseguren que les taxes d'ocupació són més elevades entre els titulats tècnics, provinents d'un sistema formatiu més flexible.

Tallers i demostracions

Les últimes setmanes -i especialment estos dies- són molts els i les alumnes i docents que treballen de valent per a preparar tot el que han de mostrar a Avant FP-ERE; volen estar a l'altura i aprofitar l'oportunitat. Els centres han preparat tallers per a les famílies i els estudiants brillants que han aconseguit medalles en les «olimpíades» de l'FP (les conegudes skills que pretenen desenvolupar les habilitats de l'estudiantat) protagonitzaran diverses demostracions.

Amb tot, el llistat d'activitats de les quals es podrà gaudir a la Ciutat de les Arts i les Ciències inclou propostes per a tots els gustos, ja que, hi ha FP d'un total de 26 famílies professionals que van des de la cuina a l'estètica, passant per l'electrònica o la mecatrònica, la floristeria, el disseny gràfic, l'ebenisteria i la joieria.

Un dels instituts que treballa sense descans és el Centre Integrat de Formació Professional Públic (CIPFP) Ciutat de l'Aprenent de València. Este «gegant de l'FP», amb 2.050 alumnes, participa des de diferents branques, com per exemple el Tèxtil i la Confecció.

Trini Vila, experta en Tecnologia de la moda i professora tècnica, explica que participen en Avant FP-ERE de tres maneres diferents: amb l'estand de les skills, amb tallers i demostracions, i en una desfilada de moda. «A l'estand d'skills, la medalla d'or (Helena García, de l'IES Serra de Mariola de Muro d'Alcoi) i la de plata (Paula Terres del Ciutat de l'Aprenent) hauran de confeccionar entre les dues, una jaqueta i una falda dissenyada per les professores», el que els servirà com «a preparació per a la competició nacional».

A més, també oferiran un taller de confecció de borses, en el qual ensenyaran, als visitants que ho desitgen, com elaborar una i com funcionen les màquines.

Tanmateix, junt amb altres dissenyadors, l'alumnat tindrà la possibilitat de mostrar les seues creacions en una desfilada de moda: vestits que han confeccionat a classe inspirats en el clàssic Alícia en el País de les Meravelles, i altres dissenys basats en la Grècia clàssica. En este últim cas, es tracta de confeccions que l'estudiantat farà hui, a la II Jornada de Microempresa que celebra el centre. «Es tracta d'un concurs que començàrem el curs passat. Com tenim tots els cicles d'este sector, creem grups amb un dissenyador, un patronista i un confeccionista, que han de realitzar en un dia el model que han ideat», detalla la professora.

Vila junt amb Trini Rivilla, tutora de Paula Terres i també professora tècnica, explica que per a l'alumnat la mostra «comporta molt de treball però ho estan vivint amb molta il·lusió. A tot el món li agrada vore peces confeccionades i per a ells és una satisfacció que es reconeguen els dissenys que han pensat i elaborat», reflexiona.

Per la seua part, Rivilla recorda que farà «almenys una dècada», amb l'antiga FP, que l'alumnat no té opció de mostrar els seus treballs en diferents encontres, que «servixen tant per als estudiants de Batxillerat com per als d'FP». «Estan molt il·lusionats i els motiva molt col·laborar en una desfilada de moda amb altres dissenyadors», assegura.

Però esta no és l'única participació d'este centre de València, bolcat en la cita educativa. A més de desenes d'estudiants de diferents cicles, el centre compta amb altres joves destacats; com Paula Terres, també assistiran quatre alumnes que aconseguiren medalles d'or en diferents competicions d'skills.

Adrián Cifuentes és un d'estos noms propis. El jove despuntà mentre cursava el Grau Mitjà de Mecanitzat i després el Superior de Programació de la Producció en la fabricació mecànica. Adrián explica que la passió per este ofici li ve de família, quan era menut i veia al seu tio treballant el plàstic.

Ara, mentre es prepara per a una nova convocatòria d'skills, diu que «disfruta de l'experiència», i del reconeixement que va obtindre. La seua és una història de constància, ja que en la primera competició que va participar va quedar en segon lloc i tornà a preparar-se amb l'or en ment. «Vaig practicar molt i m'entrenava fora de classe amb el meu professor, però paga la pena, ja que t'obri les portes per a treballar en un bon lloc», afirma.

Sobre l'oportunitat que suposa Avant FP-ERE, Adrián valora poder parlar amb gent interessada en allò que fa. «El meu ofici es coneix poc i s'està perdent i pense que la joventut no hauria d'oblidar-lo. A més, els salaris són bons i hi ha molta oferta; qualsevol persona que isca d'ací tindrà treball», explica l'alumne, que considera que l'únic requisit per accedir als estudis que ha cursat és «tindre una base en Matemàtiques».

Juan Ferrandis, professor tècnic i expert en Soldadura del Ciutat de l'Aprenent, detalla que a la mostra no poden portar maquinària que faça fum ni espurnes -el centre compta amb autèntics tallers totalment equipats-, però sí que faran «una xicoteta demostració» dels diferents tipus de soldadura, procediments... «i una empresa portarà un xicotet simulador en 3D».

Ferrandis considera que s'ha de donar «visibilitat a este cicle, perquè és molt físic, d'embrutar-se, i la gent el desconeix malgrat que la incorporació al món laboral és de, pràcticament, el 90 %, ja que quasi tots els estudiants que ixen tant del Grau Mitjà com del Superior s'incorporen al món laboral», assevera.

Emocionats per participar

Emocionats per participarAltre crack que també aconseguí la medalla d'or a les «olimpíades» és Josué Bodí, en el seu cas, en l'àrea de Preimpressió i Disseny. Assegura que anà a la competició amb l'únic propòsit de «gaudir de l'experiència» i passar-s'ho bé, «i al final vaig guanyar». «La veritat és que no sabia què estudiar. Em vaig informar i vaig vore que al Grau Mitjà hi havia Photoshop, que jo ja gastava, però anava més enllà. A més, m'ho va recomanar una xica que conec», reconeix. Ara, ningú dubta que l'estudiant de grau Superior va encertar en la seua decissió: «La família i els amics estan emocionats i contents per la meua participació en la mostra. A l'FP aprens molt i t'obri les portes per a treballar en allò que t'agrada i et plena», relata.

Toni Lapaz, vicedirector del Ciutat de l'Aprenent i professor, assegura que els d'Impressió són «estudis molt industrials, però amb una part vistosa», que és la que potenciaran a la mostra. Així, faran demostracions de disseny, maquetació, dibuix...i oferiran als assistents un parell de tallers participatius: un de xapes i imants i altre de serigrafia i impressió de camisetes.

Per a Lapaz, cal «donar-li la màxima difusió a l'FP, com una oportunitat real d'ocupació». «Al centre creiem molt en estos estudis i l'índex d'inserció del nostre alumnat és molt bo. De fet, en el camp de les Arts Gràfiques i la Impressió no cobrim la demanda de la indústria», recorda.

Treballs artesans

Treballs artesansPerò l'FP va molt més enllà de l'àmbit industrial i les grans maquinàries i arriba fins als oficis basats en el treball manual més minuciós i delicat. És el cas de Floristeria, un art que també s'aprén a estes aules.

L'alumne José Ignacio Martín, del CIPFP Xest va guanyar les skills i no faltarà a la cita de la Ciutat de les Arts i les Ciències, on ensenyarà com fer arranjaments florals amb motius nadalencs. José Ignacio explica que sempre li ha agradat el món de la jardineria i en 2n de Grau Mitjà va «descobrir la floristeria»: «em van proposar participar en les skill i resulta que se'm donava bé», recorda.

Açò és molt usual segons explica Lourdes Miralles, preparadora de les skills d'este àmbit i professora tècnica de l'IES El Saler, de València. «Esta especialitat és molt desconeguda en la formació reglada perquè es parla més de la jardineria, però és un sector viu que requerix molta mà d'obra i va més enllà de montar una floristeria, és necessari en grans esdeveniments i decoració d'interiors, per exemple», detalla. Per això, considera que esta és «una oportunitat grandíssima per demostrar a tota la ciutadania la seua importància».

L'estudiant destaca que l'ofici «és molt bonic» i no tan fàcil com sembla a colp d'ull («has de saber molta tècnica», advertix). El que més li agrada a José Ignacio és «treballar amb les mans i emprar diferents tipus de materials» per construir les estructures que han de sostenir els arranjaments florals.

A Avant FP-ERE es podrà vore com es prepararen grans decoracions nadalenques -la base de les quals ultimen estos dies- i hi haurà xicotets tallers.

Empreses i «influencers»

Empreses i «influencers»Però no només la comunitat educativa ho donarà tot en este esdeveniment que promociona els estudis tècnics. Avant FP-ERE compta també amb el suport de 200 empreses col·laboradores, a més de nombroses institucions, com associacions empresarials i la xarxa Redit d'instituts tecnològics (AIJU, AITEX o Aimplast, entre altres).

Tanmateix, durant els tres dies passaran per la mostra influencers com Agoney (cantant d'Operación Triunfo); Yeray Martínez i Elena Farga (webserie Liars); Paloma Barba (experta en perruqueria i maquillatge); Pablo Montoro i Begoña Rodrigo (finalista de la segona edició i guanyadora de la primera edició del programa Top Chef, respectivament); Barbara Amoros (xef amb «le grand diplome» de le Cordon Bleu de Paris); Antonio Segura, Sonia Carrasco i Palometa Attelier (dissenyadors, el primer d'ells finalista de «Maestros de la Costura»); i Deepak Daswani, hacker a Telefónica. Tots ells, amb milers de seguidors en les xarxes socials i referents en les seues diferents disciplines.

Tampoc faltarà a la cita Eugenia Lorente, guanyadora del concurs GMChef i titulada en l'IES Cap de l'Aljub de Santa Pola, que participarà amb la resta dels guanyadors de les competicions d'skills.