La "Marató Mozart" reivindica la vida i obra del compositor amb 30 activitats

Será del 27 de febrer al 12 de març i arriba després de l’èxit de les edicions de Rossini i Verdi

Un intèrpret fa el paper de Mozart a les Arts. | LEVANTE-EMV

Un intèrpret fa el paper de Mozart a les Arts. | LEVANTE-EMV / m.b.b. valència

M. B. B.

La «Marató Mozart» desplegarà més de 30 activitats culturals a les Arts des del 27 de febrer al 12 de març, per celebrar l’obra i vida del compositor austríac Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Es tracta d’un projecte multidisciplinari realitzat en col·laboració amb Turisme de la Comunitat Valenciana, que portarà propostes a Alacant, Castelló i València.

Òpera, concerts, recitals, conferències, col·loquis, tallers, activitats familiars i projeccions cinematogràfiques són les activitats que conformen el programa, que se realitza després de l’èxit d’edicions semblants dedicades a Rossini i a Verdi; i les representacions de l’òpera «Don Giovanni» a la Sala Principal, amb la qual les Arts culmina la «Trilogía Da Ponte», que va iniciar en 2019.

Durant dues intenses setmanes, la figura del geni de Salzburg i la seua transcendència en la cultura occidental seran l’eix vertebrador de les propostes de 2023 de les Arts. A més dels artistes del Centre de Perfeccionament i de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV), la programació musical es nodrirà de la participació d’altres actius artístics valencians, com els estudiants dels conservatoris superiors de música de València i de Castelló; l’alumnat dels conservatoris professionals de música de València i de Requena; l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV); i els pianistes Carlos Apellániz, Claudio Carbó, José Songel i Juan Songel.

Diferents escenaris

Les Arts i les seues diferents sales compartiran la seu de la «Marató Mozart» amb diferents escenaris de les tres províncies: la Nau, la Filmoteca, La Beneficiència, l’Auditori del CaixaForum València, el Centre Penitenciari de Picassent, l’Auditori-Escola de Guardamar del Segura, la Universitat Jaume I de Castelló o l’Església Santa María de Requena.

A la programació musical —centrada especialment en la música de cambra i per a piano—se sumarà una àmplia activitat divulgativa i didàctica, com la conferència «Música=Mozart» de Ramon Gener (1 de març 19:30 hores a les Arts), amb l’acompanyament musical de les veus dels cantants del Centre de Perfeccionament.

Per la seua part, Amics de l’Òpera i de Les Arts (AOA) analitzarà «Don Giovanni» amb els protagonistes del muntatge, en «Perspectives» (8 de març, 19:00), una xarrada-col·loqui precedida del recital «Fantasia mozartiana» a càrrec de la violinista Susanna Gregorian de l’OCV i del pianista i coordinador musical de les Arts, Stanislav Angelov.

Paral·lelament, el mateix dia se celebrarà l’esdeveniment «Les dones i Mozart» en La Beneficència, sobre les cartes escrites pel compositor a diverses dones, com la seua germana major, a càrrec de l’Institut Lluís Vives. Complementen esta proposta els professors de l’OCV, Samuel Espinosa i Carles Civera.

En col·laboració amb les Arts, els dies 3 i 9 de març (20:00 h i 18:00 h, respectivament), la Filmoteca projectarà el film musical «Don Giovanni» (Joseph Losey, 1979), protagonitzada pel mític baríton Ruggero Raimondi amb l’acompanyament musical de l’Orquestra de l’Òpera de París.

També formen part de la marató les activitats del programa didàctic de les Arts. A més dels habituals tallers «Òpera en construcció» i «Un matí amb...», se suma «El misteri de Leporello» (3 de març, 19:30 hores).

Per últim, la clausura serà la retransmissió en streaming de l’última funció de «Don Giovanni», i soferirà gratuïtament el senyal de l’òpera als municipis i associacions musicals de la Comunitat Valenciana que vulguen adherir-se.