L’Observatori de la Nau analitza el repte del boom de lleis culturals

La Universitat de València acollirà un debat entre els experts en dret cultural Jesús Prieto y Tony R. Murphy

Participants en una activitat cultural a la Nau de la UV. | L-EMV

Participants en una activitat cultural a la Nau de la UV. | L-EMV / M.Bas. València

M.Bas. València

L’Observatori Cultural de la Universitat de València posarà sobre la taula el debat entorn a la implementació de les noves lleis culturals, a nivell autonòmic i estatal, en una sessió que, sota el títol ‘Què podem esperar de l’actual boom de lleis culturals?’, protagonitzaran dos experts en dret i polítiques culturals.

En aquesta taula intervindran, moderats pel director acadèmic de l’Observatori, Raúl Abeledo, Jesús Prieto, catedràtic emèrit de Dret Administratiu i vicepresident de la Fundación Gabeiras para el Derecho y la Cultura (https://fundaciongabeiras.org/), i Tony R. Murphy, doctor en Sociologia de la Cultura i CEO de Culturalink (http://culturalink.net/es/).

Es tracta d’una activitat presencial que tindrà lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau el pròxim 20 d’abril, a les 18 hores, i l’assistència a la qual requereix inscripció prèvia gratuïta en https://events.fundacio.es/o/35

El professor Raúl Abeledo mediarà en el diàleg entre els dos experts, els qui tractaran de donar resposta a preguntes, com de quina manera es posen en pràctica les regles contingudes en la Llei de Comunicació Audiovisual o si és suficient l’Estatut de l’Artista per a protegir els treballadors i les treballadores de la cultura.

I és que, segons assenyalen des de l’Observatori, en les últimes tres legislatures s’han aprovat diverses normatives de summe interés per al sector cultural i creatiu. “Una proliferació legislativa que comporta el complex desafiament de la seua implementació en dos nivells de govern: l’estatal i l’autonòmic. Com afronta aquest desafiament la Comunitat Valenciana i quins altres referents regionals poden resultar d’interés en aquest sentit?”, qüestionen.

Sobre aquest últim terme, Prieto i Murphy analitzaran críticament aspectes com ara les garanties de la Llei Foral de Drets Culturals de Navarra, el funcionament pràctic de la categorització de béns culturals proposada per la Llei de Patrimoni Cultural Basc o quina utilitat té el nou Sistema Públic de Cultura de Canàries.