L’exposició d’artesania espanyola que va viatjar a Corea arriba a València

El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana acull fins el 24 de maig la mostra Soul+Matter, que compta amb peces de ceràmica i d’alta joieria 

El valencià José Marín va ser un dels artistes que va exposar al país asiàtic i ara ho farà a casa. També Sara Sorribes, Regina Dejiménez, Rafa Galindo y Canoa Lab

Exposició itinerant, a Madrid.

Exposició itinerant, a Madrid. / Levante-EMV

Quasi 100 peces d’artesania de diferents creadors i disciplines com el textil, la joieria, el marbre, la ceràmica, el metall, les fibres vegetals, el paper o la fusta... arriben a València, com a part d’una exposició que acull el Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana des de demà fins el 24 de maig.

«Soul+Matter» és una representació de l’artesania contemporànea que es crea a Espanya i la mostra que arriba a València és una selecció de la que va estar a la 13a Bienal d’Artesania de Cheongju (Corea del Sud), els passats setembre i octubre. Cal recordar que en 2023, Espanya va ser el país convidat en la prestigiosa biennale, un dels esdeveniments més importants en el món en el seu camp; i Soul+Matter és l’exposició amb la qual Espanya va decidir mostrar la seua artesania als visitants de la fira. En concret van ser més de 300.000.

Ara, a València arriba una selecció de 100 de les 190 peces, després d’estar a Madrid, i en acabar passaran també pel Centre d’Artesania de Catalunya —del 4 de juny al 29 de setembre—, i seguiran el seu recorregut per Andalusia, durant el mes d’octubre. L’exposició està organitzada per l’Escola d’Organització Industrial (EOI) del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, i l’àrea de promoció de l’artesania, Fundesarte.

Permet conéixer el treball de «creadors artesans contemporanis espanyols, que han aconseguit fer peces que transcendixen el merament material i s’eleven a un pla metafísic de l’essència i l’ànima».

Entre la treintena d’artistes que exposen algunes de les seues peces està el valencià José Marín, amb 45 anys de trajectòria i que aposta per materials alternatius, com el titani, per a l’alta joieria. En una barreja d’art,tecnologia i diferents processos, Marín crea joies de diferents tonalitats i colors, sempre amb essència mediterrània.

Una de les peces de José Marín.

Una de les peces de José Marín. / Levante-EMV

Art que trascendix

Junt amb José Marín (Premi d'Artesania Comunitat Valenciana 2021), que és professor y mestre de taller de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), també hi ha altres artistes valencians que tanmateix van exposar a Corea. Són Sara Sorribes (Premi d'Artesania de la C. Valenciana 2020); Regina Dejiménez (Premio Artesania de la C.Valenciana 2023, en Avantguarda), Rafa Galindo i Canoa Lab.

Junt amb ells hi ha artistes d’altres comunitats com Mercedes Vicente, Soledad Santisteban, Adriana Meunié, Idoia Cuesta, Mónica Guilera, Elisabet Urpi, Benjamín Ramírez de Da Capo o Ferran Collado.

El comissari Rubén Torres assegura que en la selecció d’obres destaca la tensió entre la preservació i el canvi a través de l’herència dels materials i els processos utilitzats. L’exposició convida al visitant a contemplar una selecció molt curada de treballs que busquen transcendir en el temps, mentre mantenen la seua essència i context originals.

«Es tracta d’una ocasió excepcional per a apreciar l’habilitat i el talent d’estis creadors, i per a reflexionar sobre el significat i el valor del seu treball en la nostra societat actual», apunten des de l’EOI.