Edicions 3i4 publica l’antologia més completa que s’ha fet mai de la poesia d’Estellés

El nou llibre aplega més de 200 poemes dividits en tres etapes creatives uLa tria i la introducció són de l’especialista

Jaume Pérez-Montaner, i l’epíleg d’Irene Mira i Jordi Oviedo, que defensen que el de Burjassot és un autor també de futur

Panell sobre Estellés a Burjassot.

Panell sobre Estellés a Burjassot. / Jm López

María Bas

"Una tendresa oculta (poemes escollits)" s’ha convertitat en l’antologia poètica més completa que s’ha fet mai de Vicent Andrés Estellés. Coincidinc amb el 31é aniversari de la mort del poeta de Burjassot, ahir Edicions Tres i Quatre confirmava la publicació d’una nova obra que aplega més de 200 poemes dividits en tres etapes creatives cronològiques i pretén fer arribar l’autor al gran públic, segons explica l’editorial.

La selecció i la introducció les ha fet Jaume Pérez-Montaner (L’Alfàs del Pi, La Marina Baixa, 1938), que porta pràcticament mig segle estudiant el poeta de Burjassot i n’és el principal especialista. De fet, Pérez-Muntaner ha publicat molts estudis sobre Estellés, entre els quals destaquen l’epíleg a "Sonata d’Isabel" (1990), que tancava la primera Obra completa d’Estellés, o la introducció i l’edició de "Mural del País Valencià", que va aparèixer el 1996 de manera pòstuma. Pérez-Montaner també havia preparat ja diverses antologies. Però mai cap de tan completa com aquesta novetat editorial.

Tres crisis i etapes creatives

A Una tendresa oculta s’hi apleguen més de 200 poemes organitzats en tres grans blocs de manera cronològica que corresponen a tres etapes creatives del poeta, cadascuna travessada per una crisi vital o literària. Aquestes crisis impliquen assoliments literaris que el poeta fa seus en el procés d’escriptura i superació; tres llargs i grans moments bastant definits en la seua creació en els quals el lirisme profund emergeix a partir de la confrontació entre la seguretat i la incertesa, l’espontaneïtat i la repetició, la immediatesa i la posteritat. 

Així, a través de les pàgines d’aquest llibre de 3i4, pot veure’s l’evolució literària d’Estellés i apreciar-ne tota la varietat de registres, tota la capacitat expressiva i tota la potència poètica. El llibre es tanca amb un epíleg d’Irene Mira (Castalla, Alcoià, 1992) i Jordi Oviedo (Ontinyent, Vall d’Albaida, 1980), que són els curadors dels darrers volums de l’Obra completa revisada de Vicent Andrés Estellés, un projecte que està en marxa i del qual n’acaben d’aparèixer els volums 10 i 11.

Portada del nou llibre.

Portada del nou llibre. / Levante-EMV

En aquest epíleg, Mira i Oviedo, que són els dos especialistes estellesians joves més destacats, hi aborden la vigència d’Estellés com a poeta llegit en ple segle XXI. Així, Una tendresa oculta també reuneix les mirades i reflexions de diferents generacions d’especialistes estellesians a través dels textos crítics de Pérez-Montaner, Oviedo i Mira. Tot plegat ofereix al lector una imatge general d’Estellés en un sol llibre.

Altres dos volums recents

Edicions Tres i Quatre publica també ha publicat recentment dos volums més de l’Obra completa revisada de Vicent Andrés Estellés: el X i l’XI. Tots dos volums estan dedicats a publicar l’obra més monumental d’Estellés: "Mural del País Valencià", una obra pensada amb voluntat totalitzadora, on el poeta volia fer-se càrrec de la història del país, de la seva geografia i d’alguns dels seus personatges més destacats.

Els nous llibres s’emmarquen dins del centenari del poeta, que es commemora enguany per tota la Comunitat Valenciana, amb diferents accions.