Empreses

Pamesa compra la meitat d’una firma minera romanesa per a proveir-se d’argila

La firma de Fernando Roig, que compta amb 5 mines a Espanya, continua amb l’estratègia d’assegurar-se el control de la matèria primera

Pamesa compra la meitat d’una firma minera romanesa per a proveir-se d’argila

Pamesa compra la meitat d’una firma minera romanesa per a proveir-se d’argila / DAVID GARCIA

E. Aguilar

El subministrament d’argila, la principal matèria primera que utilitza la indústria ceràmica, s’ha convertit en un maldecap per a les empreses del sector. La guerra a Ucraïna, principal país d’origen d’aquest producte, ha frenat en sec la importació, i les fàbriques de rajoles no han tingut més remei que buscar-se la vida. És el cas de Grupo Pamesa, que, després de comptar amb cinc explotacions i llicències mineres a Espanya, ha decidit fer el salt a l’exterior i ha comprat la meitat d’una empresa minera romanesa.

El conglomerat que presideix Fernando Roig acaba d’adquirir el 50 % del capital de la firma Danubian Argila, segons va avançar el diari econòmic elEconomista i van confirmar a Mediterráneo fonts de Pamesa. El primer productor ceràmic europeu i quart a escala mundial ha invertit dos milions d’euros en una operació que li permetrà proveir-se d’argiles blanques i caolí, atés que la companyia romanesa ja està realitzant estudis i prospeccions en diverses regions del país per a explotar noves mines.

L’entrada de Pamesa en l’accionariat de Danubian Argila forma part de l’estratègia de la taulellera de Castelló per tindre el màxim control de les matèries primeres. De fet, el mateix Fernando Roig va manifestar, el mes de juny passat, durant la presentació dels resultats del 2022 del grup, que l’objectiu era continuar invertint en mines (el president es va referir sobretot a les de Terol) per a assegurar-se la quantitat i, sobretot, la qualitat de les argiles. “La nostra finalitat és aconseguir un nivell de qualitat similar a les d’Ucraïna”, va assenyalar el màxim responsable de Pamesa.

Mines a Terol

Les noves mines que el grup tauleller preveu gestionar a Romania s’uniran a les cinc explotacions mineres i llicències que Pamesa ja té a Espanya. En concret, la firma ceràmica compta amb quatre mines a la província de Terol (als municipis de Galve, Seno, Mas de las Matas i Estercue) i el permís per a explotar la mina Mancilla de l’Alcora, procedent dels actius inclosos amb la compra d’Azuliber.

L’adquisició del 50 % de la companyia minera romanesa no és l’única adquisició que ha fet Pamesa en els últims mesos. Fa a penes un mes, la taulellera anunciava la compra d’una companyia dedicada a la fabricació de làmines ceràmiques de gran format. Es tracta de Best Surface, situada a l’Alcora, i anteriorment propietat del grup italià Laminam. L’operació va suposar també un canvi en la denominació de la firma adquirida, que ha passat a dir-se Ascale i que permetrà al grup de Roig augmentar la seua capacitat productiva anual en 1.500.000 metres quadrats.

Suscríbete para seguir leyendo