L'aridesa transforma la cala de la Granadella de Xàbia

L'estrés hídric castiga les pinedes, on es veuen rodals d'arbres marrons, i els matolls que van rebrotar després de l'incendi de 2016

Els vessants, on va rebrotar un tapís verd després de l'incendi, tenen ara una tonalitat marró i terrosa.

Els vessants, on va rebrotar un tapís verd després de l'incendi, tenen ara una tonalitat marró i terrosa. / alfons padilla. xàbia

Alfons Padilla

Alfons Padilla

El canvi climàtic transforma el paisatge. Ara que els incendis ja no s'atenen al calendari i també es declaren amb virulència a l'hivern i la primavera, les muntanyes passen del verd al negre en un dia. Però hi ha un canvi més gradual, el que està provocant la sequera i l'estrés hídric que patixen les masses forestals. En la forest pública i la cala de la Granadella de Xàbia, eixa transformació ja salta a la vista. Els vessants han adquirit una tonalitat marró i àrida que és totalment insòlita en el mes d'abril. A final del tòrrid estiu, sí que estava la vegetació més resseca. Però ara, en plena primavera, el normal era que estes muntanyes mostraren una intensa tonalitat verda.

El pino que está en la cala se ha secado

El pi que està a la cala s'ha assecat / A. P. F.

Sequera i erosió

En les pinedes es veuen rodals d'arbres marrons. El pi que està just a la cala, al costat d'on es col·loca el mòdul de salvament i socorrisme, s'ha assecat. A més, els vessants on havia rebrotat un verd tapís de matoll després de l'incendi de setembre de 2016 (va arrasar 812 hectàrees) ara han adquirit un color terrós i brunenc. Este paisatge patix una forta aridesa que, a més, està agreujant l'erosió.

Ladera que ardió en el incendio de 2016 en la que luego rebrotó un tapiz verde y que ahora sufre una extrema sequía

Vessant que es va cremar en l'incendi de 2016, en la qual després va rebrotar un tapís verd i que ara patix una extrema sequera / A. P. F.

Pinos marrones en la masa forestal de la Granadella

Pins marrons en la massa forestal de la Granadella / A. P. F.

Suscríbete para seguir leyendo