«La mestra» i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, premis Marc Granell

Marifé Arroyo rep hui un dels guardos de CC OO PV, així com el sindicalista Cristian Perelló

Marifé Arroyo és coneguda com "La Mestra".

Marifé Arroyo és coneguda com "La Mestra". / L-EMV

Marifé Arroyo, coneguda com «La mestra» de Barx, i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (Fedines PV) són els Premis Marc Granell Comissions Obreres de 2023. Els guardons que otorga el sindicat es lliuren hui, a les 18:30 hores a la seu de la plaça Nàpols iSicília de València i compten, en esta sisena edició, amb una novetat. 

Enguany, s’ha incorporat una modalitat en la qual es premien iniciatives de promoció i d’ús del valencià al món del treball, amb la qual s’ha reconegut la tasca de Cristian Perelló Vidal, assessor sindical de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO PV, i el tercer guardonat. Tanmateix, a l’acte es lliuraran també els premis del concurs Maite Boscà, de relats curts. 

Amb estos guardons —que comptaran en l’acte de hui amb la presència del poeta Marc Grandell, de qui prenen el nom— el sindicat reconeix les persones i institucions «que més s’impliquen en la promoció i l’ús del valencià, tant des de la seua estructura com des de l’àmbit de la participació social». Este premi es troba dins de les línies d’acció del XIIé Congrés de CCOO PV i es convoca des de la convicció que «l’acció sindical i sociopolítica ha d’anar acompanyada d’expressions culturals amb un caràcter reivindicatiu i d’especial cura per la cultura del País Valencià». 

La docent lluitadora de Barx

Protagonista d’un llibre, d’una cançó i més recentment d’un documental, Marifé Arroyo va ser una docent de Barx lluitadora, renovadora, innovadora, transformadora i empoderada, que fou apartada als anys 80 per donar classe en valencià, la llengua materna del seu alumnat però no d’ella. La seua tenacitat i lluita sempre va trascendir el pas del temps i sempre ha sigut reconeguda pero bona part de la comunitat educativa.

D’altra banda, els instituts d’estudis valencians han sigut reconeguts per vetllar, des dels seus orígens el 1999, per la conservació i recuperació de tots els elements patrimonials, i també el valencià.

Per últim, de Cristian Perelló es destaca la seua perseverança en l’ús del valencià al seu treball sindical quotidià, amb les institucions i amb les persones afiliades i delegades d'empresa, també en zones castellanoparlants.