Campillo urgeix a aprovar ja el Pla de residus de València

El regidor de Compromís lamenta que Catalá no haja convocat el Consell Municipal de Medi Ambient des que va accedir a l'alcaldia

Vehicle de recollida selectiva de residus a València.

Vehicle de recollida selectiva de residus a València. / R.L.V.

JM Vigara

El regidor de Compromís per València Sergi Campillo ha exigit al nou govern municipal que convoque el Consell Municipal de Medi Ambient amb l'objectiu principal d'acabar de redactar i aprovar el Pla local de residus. "Després de 3 mesos de govern, l'alcaldessa María José Catalá ha de convocar aquest òrgan de participació i, dins d'aquest, és urgent reunir la comissió d'estudi de residus per a finalitzar amb l'elaboració del Pla local de residus de València". Campillo assenyala que aquesta Comissió de Residus, creada durant l'anterior mandat, ja va tractar l'elaboració i aprovació del Pla d'educació ambiental en residus i neteja, “guardat ara en un calaix des que ha arribat el nou govern del PP amb Vox”.

El Consell Municipal de Medi Ambient va ser creat en el mandat de 2015 a 2019

Sergi Campillo recorda que aquest consell, creat en el mandat de 2015 a 2019 amb el govern de Joan Ribó, és un òrgan de participació en temes mediambientals i és molt important amb vista a la Capital Verda Europea del 2024. Els treballs de la comissió d'estudis de residus van començar en l'anterior mandat per a aconseguir l'objectiu de la minimització de la producció de residus i la correcta gestió d'aquests, relata l'exvicealcalde de Compromís. La comissió està integrada per les entitats ambientalistes de la ciutat, la Federació d'Associacions Veïnals i els sectors empresarials de la ciutat i les universitats públiques, entre altres. "Ara toca acabar la redacció del Pla local de residus, començat en el mandat anterior quan ja es va fer la fase de diagnosi, i és fonamental comptar amb un procés de participació amb les entitats del Consell. Per això, reclamem al govern local del PP que convoque de nou el Consell Municipal de Medi Ambient i que acabe d'elaborar en la Comissió d'Estudi de Residus el Pla local de residus de manera participada amb les entitats veïnals i socials".

Sergi Campillo explica que l'elaboració del Pla local de residus és fonamental per a complir el percentatge obligatori de reciclatge de residus municipals que marca la Unió Europea, un 55 % en 2025, un 60 % en 2030 i un 65 % en 2035. Segons el Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana, "el Pla local contindrà quins són els rendiments actuals de recollida selectiva de totes les fraccions de residus, i quins seran els objectius mínims que s'han de complir per als anys següents segons marque aquest pla i la nova llei de residus estatal, a més de la normativa europea", explica el regidor. 

El pla ha de fixar el model de recollida de residus en cada zona de la ciutat

A més, el document contindrà quines accions han d'escometre's -en funció de variables com la distribució, l'agrupació i el nombre d'habitants- per a millorar la separació en origen dels residus i per a determinar cadascuna de les fraccions de residus que són recollits en cada contenidor. A més, aquesta estratègia "ha de definir el model de recollida de residus en cada zona de la ciutat i establir mecanismes per a minimitzar la producció de residus i la separació". Al mateix temps, l'informe "contindrà quants educadors ambientals, bé personal funcionari o bé per gestió indirecta, hauran de treballar diàriament al carrer per a millorar la gestió de la ciutadania, els comerços i les empreses que es desfan dels residus generats diàriament i són recollits pel servei públic de recollida de residus".

Per tot això, Campillo ha reclamat: "No tenim temps a perdre i el nou govern de la senyora Catalá ha de convocar al més prompte possible la comissió de residus del Consell de Medi Ambient".

Suscríbete para seguir leyendo

TEMAS