Manises porta la seua ceràmica a Portugal

La mostra “Plats de Manises” s’exhibeix al Museu de Olaria de la ciutat lusitana de Barcelos

Exposició de ceràmica de Manises a Barcelos (Portugal)

Exposició de ceràmica de Manises a Barcelos (Portugal) / A. M.

Amb el reconeixement internacional de la ceràmica de Manises, arran de la declaració del municipi com a ciutat creativa de la Unesco, una mostra d’aquesta artesania s’exposa al Museu de Olaria de la ciutat portuguesa de Barcelos, on romandrà fins al 21 de març.

A la inauguració de “Plats de Manises” van acudir l’alcalde de Manises, Jesús Borràs Sanchis; el regidor de Turisme, Àngel Mora, i el regidor de Promoció de la Ceràmica, Xavier Morant. Per part de Barcelos, hi van ser presents l’alcalde, Mário Constantino, i la directora del Museu de Olaria, Claudia Milhazes, al costat d’altres membres de la corporació de Barcelos

Inauguración de la exposición.

lsena@epi.es / A. M.

“Igual que Barcelos, Manises forma part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, de manera que la similitud entre tots dos territoris no es limita únicament a la distinció i el reconeixement internacional, sinó que s’estén al fet que es troben en la mateixa modalitat de la ciutat creativa —artesania i art popular— i, en aquest camp, compartim una tradició productiva centenària, que és l’art de fer ceràmica”, va manifestar l’alcalde de Barcelos, Mário Constantino.

“Pertànyer a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO ens permet establir vincles amb altres ciutats”

Jesús Borràs

— Alcalde de Manises

A causa d’aquesta connexió tan estreta, es donava la circumstància perfecta perquè “Plats de Manises” viatjara fins a Portugal. Una ocasió idònia perquè la història de la localitat valenciana traspasse fronteres, com va manifestar l’alcalde de Manises, Jesús Borrás: “Pertànyer a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO ens permet establir vincles amb altres ciutats i, com en el cas d’aquesta exposició, posar el nom de Manises en el mapa a escala mundial”.

Ceràmica i cuina

Amb aquesta mostra de plats típics de Manises es dona a conéixer la relació entre la cuina local i la senya d’identitat de Manises: la ceràmica, a més de mostrar diferents tècniques ceràmiques traslladades a aquestes peces. De fet, en l’exposició, els plats estan disposats en una taula, amb la qual cosa se’ls dona la ubicació i el context real.

Cada una de les peces va acompanyada del nom i cognoms de l’artesà o artesana que l’ha elaborada amb l’objectiu de destacar la tasca d’aquells que han perpetuat i continuat la tradició centenària de la localitat: Aliarte Cerámica, Arturo Mora, Cerámicas Chenoll, Cerámicas Palanca, Plat y Bol, Pepe Royo, Domanises, Drac Cerámico, Gresnaler, la Botiga de Gema, José Gimeno, Rafael Mora i Art TVS.

Aquesta relació tan pròxima es fa patent en el llibre Plats de Manises: diferents exemplars de la publicació acompanyen l’exposició perquè totes aquelles persones que la visiten es puguen informar del maridatge entre dos elements fonamentals de la ciutat: la gastronomia i la ceràmica.

A més, les persones que visiten la mostra i compartisquen la seua experiència en Instagram publicant una story o una foto/vídeo en el seu perfil i etiquetant el compte d’Instagram de l’Ajuntament de Barcelos i de Manises City of Ceramics, entraran en el sorteig d’un lot de bols que es posarà en marxa el 24 de febrer i finalitzarà el 21 de març. Entre totes les persones participants se sortejaran tres lots de Manises, que s’enviaran a tres guanyadors diferents.

Suscríbete para seguir leyendo