Setembre deixa un superàvit del 132 % de pluges a Xàtiva

Les dades també avalen una disminució del -11 % a la localitat d’Ontinyent respecte a la mitjana històrica entre els anys 1991 i 2010

Gent passejant amb paraigua pel centre de Xàtiva, en una imatge d’arxiu

Gent passejant amb paraigua pel centre de Xàtiva, en una imatge d’arxiu / Perales Iborra

El mes de setembre va deixar un superàvit del 132 % en pluges a Xàtiva si comparem l’estadística dels 132 litres per metre quadrat comptabilitzats a la capital de la Costera amb la mitjana històrica calculada entre els anys 1991 i 2010. Així ho avalen les dades del balanç climatològic del nové mes de l’any confeccionat pels tècnics de la delegació autonòmica de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Gran culpa d’esta dinàmica la té la tempesta d’intensitat torrencial que es va localitzar a Xàtiva el 12 de setembre.

L’evolució de l’oratge no va ser igual en tots els municipis. Així, les dades oficials confirmen que, al setembre, a Ontinyent, es van acumular 69 litres per metre quadrat, un 11 % menys que la mitjana històrica. El balanç pluviomètric va ser negatiu a la capital de la Vall d’Albaida.

A Bocairent es van registrar 55 litres per metre quadrat (un 21 % menys), i a Fontanars dels Alforins, 55 litres, un 49 % menys. Pel que fa a la Canal de Navarrés, les dades de l’estació situada a Bicorp també confirmen un balanç pluviomètric negatiu, amb 49 litres per metre quadrat, un 49 % menys.

A escala autonòmica, des de l’Aemet exposen que “la precipitació acumulada ha sigut de 86,2 l/m², que és un 49 % superior que la de la mitjana climàtica del període 1991-2020 (57,9 l/m²), i, globalment, el mes es qualifica de molt humit”.

Així, els registres de les localitats de la Vall d’Albaida i la Canal de Navarrés confirmats pels tècnics es desvien de la tendència global de les tres províncies. Pel que respecta a la temperatura, en el balanç mensual de l’Aemet només s’apunten les dades pertanyents a Bicorp, Fontanars dels Alforins i Ontinyent. En la majoria de municipis del llistat, la variació és a l’alça respecte a la mitjana històrica, una cosa que està ocorrent quasi tots els mesos de l’any. Els efectes del canvi climàtic són més que palpables i molts són els residents de les tres comarques que no entenen la calor que està fent estos dies d’octubre, sobretot si els comparem amb èpoques anteriors.

Així, a Bicorp, la mitjana del mes es va situar en 23 graus centígrads, 0,7 graus més que el registre històric. A Fontanars dels Alforins va ser de 20,8 graus, 0,6 graus més que la mitjana dels anys 1991 i 2010. I, a Ontinyent, la dada mitjana va ser de 22,8 graus, 0,4 graus més.

En l’àmbit autonòmic, els nou primers mesos de l’any 2023 són els més càlids, almenys, des de 1950, amb una anomalia de +1,1 °C respecte al període 1991-2020.

Suscríbete para seguir leyendo