Xúquer Viu rebutja el transvasament al Vinalopó per “irresponsable”

El col·lectiu ecologista estudia la possibilitat de recórrer “a Europa i als tribunals”, ja que considera que el riu “està sobreexplotat”

El Xúquer, al passar per Alzira, en una imatge d’arxiu

El Xúquer, al passar per Alzira, en una imatge d’arxiu / Perales Iborra

La signatura del conveni que regularà, durant una dècada, el transvasament Xúquer-Vinalopó a la localitat d’Aspe genera crispació més de cent quilòmetres al nord. L’organització ecologista Xúquer Viu ha manifestat públicament el seu rebuig a l’acord que preveu un subministrament mínim d’un total de 278 hectòmetres cúbics per al reg en la conca del Vinalopó per considerar-lo “insostenible”. Igualment, ha anunciat que estudia la possibilitat de recórrer “a Europa i als tribunals”.

De fet, ha qualificat la signatura d’un fet “molt greu”. “El Xúquer, el principal riu dels valencians i les valencianes, és un riu sobreexplotat al qual no li sobra aigua. Encara que des de la Confederació s’afanyen a repetir que només s’enviaran aigües sobrants, la veritat és que el conveni no preveu això, més prompte al contrari, els 278 hm³ són un compromís de subministrament mínim, necessari perquè isquen els comptes”, ha expressat el seu portaveu, Paco Sanz.

Així mateix, el col·lectiu veu “incongruent” l’argumentari utilitzat per a justificar el transvasament. “Encara que es diu que és per a contribuir a la recuperació dels aqüífers sobreexplotats del Vinalopó, cal recordar que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha anul·lat la declaració de sobreexplotació de sis aqüífers del Vinalopó. A més, la Junta d’Usuaris del Vinalopó recorre contra la declaració de sobreexplotació dels aqüífers per considerar-la innecessària, argumentant que hi ha una tendència a la millora quantitativa dels aqüífers, i la Justícia els dona la raó; i, al mateix temps, s’han transvasat del Xúquer 20 hm³/any tant en 2022 com en 2023”, exposa Sanz.

Possibles conflictes

Els ecologistes insisteixen, a més, que el transvasament ha de ser d’aigües sobrants “per definició, per la qual cosa no poden prefixar-se volums mínims”, i, en conseqüència, ha de dependre “de la situació del riu, del règim de pluges de cada any hidrològic, de l’evolució de la temperatura i dels usos de la conca del Xúquer”. Sobre este tema, el col·lectiu exposa que el fet de fixar quotes mínimes genera “expectatives” entre els usuaris de la conca receptora, que, en el cas de no poder satisfer-se, “generaria conflictes, com ocorre amb el Tajo-Segura”.

Xúquer Viu té prevista una concentració a Alzira, este dissabte, sota el lema “Al Xúquer no li sobra aigua!” per a mostrar el seu rebuig a un conveni “que vol perpetuar l’espoli del Xúquer”.

Suscríbete para seguir leyendo