Albena Produccions complix 30 anys en l’escenari

La companyia, hui dia un referent cultural, prepara un espectacle especial pel seu aniversari

L’alzirenc Carles Alberola, premiat per la Malva

Carles Alberola va rebre el Guardó d’Or de la Malva

Carles Alberola va rebre el Guardó d’Or de la Malva / Agustí Perales Iborra

Rubén Sebastián

Rubén Sebastián

Quan l’alzirenc Carles Alberola i l’alcudià Toni Benavent van posar en marxa la companyia de teatre Albena, res feia presagiar els èxits que obtindrien durant els trenta anys de vida que atresora ja la productora. Ni que es convertirien en un referent cultural valencià. Però ho han aconseguit. La seua labor s’ha vist reconeguda, en part, amb el lliurament del Guardó d’Or de la Falla la Malva a Alberola, que va assegurar sentir-se “afortunat” en rebre el reconeixement “per part d’un grup de gent que ha fet una labor cultural tan important durant molts anys”.

Mantindre l’interés

Alberola intuïa que el projecte podia tirar avant des del mateix moment en què va concebre’s, encara que reconeix la complexitat de mantindre’s tant de temps en el sector. “Quan vaig conéixer Toni, vam trobar una cosa que ens agermanava. Érem joves i inconscients, no sabíem que també tindríem els nostres vagarejos pel desert; però teníem moltes ganes de crear un projecte sòlid, històries que tocaven a la porta per a dir-nos que les explicàrem i ens sentíem capaces de fer-ho. Al llarg de trenta anys, crec que sempre hem sabut mantindre l’interés i generar expectació. Mai ens ha agradat repetir-nos, perquè, quan es forcen mecanismes, obres o temàtiques, ens sentim incòmodes”, va afirmar l’alzirenc sobre este tema. 

Carles Alberola y Toni Benavent, en una imagen de archivo.

Carles Alberola i Toni Benavent, en una imatge d’arxiu / Levante-EMV

Alberola és un artista polifacètic. Amb Albena, siga sobre un escenari o a través de la pantalla, ha destacat pels seus dots interpretatius, per escriure increïbles i emocionants històries i també per dirigir-les. No obstant això, de les labors que exercix, la que considera més enriquidora és la de la docència. “Tot forma part d’un pack que gaudisc molt, però, des que vaig començar a les escoles municipals, m’ha encantat fer eixe treball, que no necessàriament es posa sobre l’escenari. Encara que sempre m’he considerat un aprenent, fins i tot quan em dedique a guiar altres persones», va afirmar l’alzirenc, que, a continuació, afegia: “En Albena ens considerem una família, intentem posar unes condicions dignes per a desenvolupar la nostra labor i cuidar la nostra gent. A més, sempre ens sentim orgullosos de totes les persones que han treballat amb nosaltres i ens complau veure com desenvolupen les seues carreres i projectes”.

Alberola, rodeado de autoridades políticas y falleras en la Casa de la Cultura.

Alberola, envoltat d’autoritats polítiques i falleres a la Casa de la Cultura / Agustí Perales Iborra

“Per què?”

Amb motiu de l’aniversari, Albena treballa en la producció del seu trenté espectacle, tants com anys de vida té la companyia. “La fase de somiar l’obra és la que més m’agrada, encara que, després, el complicat és que es faça realitat com u la imagina. A mi m’agrada preguntar-me ‘per què la gent esta ha d’interessar-se per esta història’, el nostre treball consistix a permetre al públic que es projecte amb el que contes, i, així, arribar a un ampli ventall d’espectadors”, va detallar l’alzirenc.

A més, Alberola va defendre les subvencions a la cultura, tan injuriades per un segment de la població. “Es reben ajudes com en qualsevol altre sector. Són, en definitiva, una inversió que dona menjar a moltes famílies, ja que poques vegades es valora l’enorme quantitat de persones que conformen un projecte cultural. Són diners que repercutixen en hostaleria, maquillatge, moda, perruqueria, hotels, fusters, tècnics audiovisuals, etc.”, va concloure.

Suscríbete para seguir leyendo