La sanitat valenciana incorpora un fàrmac contra infeccions pel mal ús de les lents de contacte

El risc de patir la malaltia és per l'ús de lents de contacte en spas o a la platja

Els seus principals símptomes són dolor ocular, ull roig, visió borrosa o pèrdua de visió

Una pacient es tracta de queratitis per 'Acanthamoeba' en un hospital valencià.

Una pacient es tracta de queratitis per 'Acanthamoeba' en un hospital valencià. / GVA

Lluís Pérez

Lluís Pérez

La queratitis per Acanthamoeba és una infecció ocular, causada per un paràsit, que pot provocar deficiència visual i, fins i tot, ceguesa. La seua principal causa està en el mal ús i una higiene deficient entre les persones que usen lents de contacte oculars. És una infecció poc freqüent, però s'ha de tractar adequadament per a evitar que es desenvolupe fins a les seues pitjors conseqüències. I, des d'ara, la sanitat valenciana incorpora un nou tractament per a fer-li front. 

Este nou procediment contra la queratitis per Acanthamoeba s'ha introduït en els servicis d'oftalmologia de diversos hospitals de la Comunitat Valenciana. Es tracta de la monoteràpia tòpica amb polihexamida 0,08 %, la qual s'ha aplicat amb èxit a un total de 17 pacients de diferents centres hospitalaris. A l'Hospital La Fe, s'ha tractat a huit persones; al Clínic, quatre; una a Gandia, i al Doctor Balmis, a altres tres persones. A més, el fàrmac s'ha emprat en un cas complex que afectava en dos ulls a l'Hospital Sant Joan. 

Una malaltia amb tendència alcista

La incidència de la queratitis per Acanthamoeba ha augmentat en els últims anys a causa de l'increment del nombre de persones que usen lents de contacte, la seua inadequada desinfecció, així com les activitats a l'aire lliure i l'ús de lents de contacte en spas o piscines. Els símptomes de la queratitis amebiana poden ser dolor ocular, ull roig, visió borrosa o pèrdua de visió, com ha detallat Ana Hervás, oftalmòloga de l'Hospital La Fe.

Segons ha explicat l'especialista, “les mesures que s'han d'adoptar per a previndre esta infecció consistixen a usar adequadament les lents de contacte i desinfectar-les correctament, així com evitar-ne la utilització en piscines o spas”. Així mateix, el cap d'Oftalmologia, Enrique España, ha indicat que, davant la més mínima sospita, cal acudir a l'especialista per a un diagnòstic precoç mitjançant cultius i tècniques PCR, i tractament”.

Fins a l'arribada a Europa en 2023 de la polihexamida 0,08 % en forma de col·liri monodosi, les farmàcies hospitalàries amb capacitat per a això combinaven este principi actiu amb uns altres per a desenvolupar fórmules magistrals i tractar esta infecció ocular, de les més greus i doloroses. Després d'assajos clínics que n'acrediten la seguretat i eficàcia, els servicis de Farmàcia Hospitalària adquirixen el col·liri llest per a la seua administració a través de l'Agència Espanyola del Medicament.

Suscríbete para seguir leyendo