Debat al Congrés

Sánchez evita el xoc amb Junts i demana a ERC un pacte “transversal” de l’“esquerra” a Catalunya

El president del Govern confia que Illa aconseguisca la seua investidura com a president de la Generalitat en “les pròximes setmanes”

Gabriel Rufián i Pedro Sánchez, este dimecres, al Congrés

Gabriel Rufián i Pedro Sánchez, este dimecres, al Congrés / JOSÉ LUIS ROCA

Pedro Sánchez considera que el resultat de les eleccions del passat 12 de maig mostren que la “voluntat majoritària” dels catalans volen un enteniment “transversal” entre les formacions d’esquerra: el PSC, ERC i els Comuns, que junts sumen majoria absoluta al Parlament.

Els recents comicis i la governabilitat de Catalunya han ocupat un paper discret en el debat d’este dimecres al Congrés, marcat pel reconeixement de l’Estat palestí, les acusacions a la dona del president del Govern per presumpte tràfic d’influències i l’anomenada “màquina del fang” que denuncien els socialistes. Però l’assumpte ha aparegut de la mà del republicà Gabriel Rufián i la postconvergent Miriam Nogueras.

El primer ha evitat la crítica al Govern central, més enllà d’algun mínim retret. La segona, intentant curtcircuitar una hipotètica entesa entre el PSC i ERC, ha reivindicat que l’independentisme continua sent “la ideologia majoritària al Parlament”, malgrat el seu fracàs a l’hora d’arribar als 68 escons que marquen la mitat més un dels seients en la cambra catalana. El PSC, que va aconseguir una clara victòria fa 10 dies, té 42 diputats, ha recordat la portaveu de Junts, i per a superar el soberanisme necessita el PP i Vox.

El valor de la “col·laboració”

Però el plantejament dels socialistes per a aconseguir la investidura d’Illa és un altre. “Quan els ha anat bé a les esquerres és quan totes ens hem entés, hem col·laborat i hem cooperat”, ha assenyalat Sánchez, que ha evitat el xoc amb els postconvergents, ja que els seus set representants en el Congrés dels Diputats continuen sent indispensables perquè el Govern central tire avant les seues iniciatives.

“No entraré en lectures sobre si hi ha una majoria o una altra. El més important és que els ciutadans catalans preferixen la cooperació, la col·laboració i la coordinació a la confrontació, i exigixen governs transversals que traguen Catalunya del bloqueig. Esperem que es faça realitat en les pròximes setmanes”, ha assenyalat Sánchez, sense ocultar la seua satisfacció pel desenllaç de les urnes catalanes, que ha confirmat la seua tesi que mesures com l’amnistia i els indults han contribuït a desinflar l’independentisme.

Suscríbete para seguir leyendo