La reserva dels embassaments seguix a la baixa per quarta setmana

Les conques del Xúquer i el Segura perden 20,23 i huit hm³, amb nivells inferiors a fa un any

L'embassament de Bellús.

L'embassament de Bellús. / La Unió

Lluís Pérez

Lluís Pérez

Els embassaments del Xúquer i el Segura reduïxen els seus nivells de reserves per quarta setmana consecutiva. Segons l’informe setmanal de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), es registra una caiguda de 20,23 hectòmetres cúbics (hm³). Així, doncs, els embassaments es troben al 55,41 % de la seua capacitat, amb 1.568,05 hm³; fa set dies estaven al 56,13 %, amb 1.588,28 hectòmetres.

La situació actual dels embassaments és pitjor a l’any anterior. El 22 de maig del 2023, el nivell d’aigua embassada se situava en el 58,20 % de la seua capacitat total. L’empitjorament és més notable en els sistemes d’Alacant (Marina Baixa i Serpis) i Castelló (Palància, Millars i Sénia), les reserves dels quals eren pràcticament el doble de les actuals: 54,13 % en el sud, enfront del 20,73 d’ara; i 50,27 % enfront del 25,63 %.

Per embassaments, els que han registrat una evolució més negativa són els d’Alarcón, amb una reducció de 7,81 hm³; La Muela (-6,92); el de Tous (-5,84). Pel costat contrari, l’embassament de Cortes II és el que més guanya en set dies, en incrementar les seues reserves en 7,33 hm³ i contribuir al fet que la caiguda fora més acuitada de la registrada en l’informe.

Per part seua, les conques del Segura també registren una caiguda de les seues reserves, en passar dels 278 hectòmetres cúbics de fa una setmana, als 270 registrats esta setmana; són huit hectòmetres menys.

Restriccions en el camp

La sequera prolongada i la falta de precipitacions ha comportat les primeres restriccions. La setmana passada, la CHX va ordenar el cessament de les derivacions i el tancament de les comportes de les séquies del riu Albaida, un dels afluents del Xúquer. Ara, la Unió Llauradora reclama a la Confederació que assegure el reg als agricultors perquè és “perfectament viable” amb mantindre el cabal ecològic del riu. De fet, l’embassament de Bellús, del qual depenen, només ha patit una reducció de 0,24 hm³ en els últims set dies. La situació ha portat també la CHX a alertar sobre el fet que la conca del Túria podria entrar en prealerta el mes de juliol.

Suscríbete para seguir leyendo