El tancament de la Calderona per risc d’incendi no arriba a complir-se rigorosament

L’alcalde de Gilet admet que s’ha arribat a veure ciclistes i persones a peu i insta a conscienciar-se perquè “cada vegada n’hi haurà més”

Accés a Sant Esperit | DANIEL TORTAJADA

Accés a Sant Esperit | DANIEL TORTAJADA / mónica arribas. gilet

Mónica Arribas

El tancament de la serra Calderona decretat durant diversos dies per la Generalitat davant del risc extrem d’incendis forestals no ha arribat a complir-se rigorosament en la zona de Gilet.

Tant veïns de la localitat com el mateix alcalde, Salva Costa, han confirmat a Levante-EMV que, durant el cap de setmana, s’ha pogut veure persones que s’endinsaven tant amb bicicleta com a peu per les pistes forestals del parc natural, a pesar que s’havia prohibit circular per aquestes des del passat dia 10 fins a aquest dimarts, dia 15, tant en vehicle com caminant.

Aquesta mesura, com ja va informar aquest diari, va ser acordada per la Conselleria la setmana passada no només per a la Calderona, sinó també per a altres 16 parcs naturals de la Comunitat Valenciana. L’objectiu era reduir el risc que qualsevol descuit desencadenara un incendi forestal en uns dies en què s’esperaven temperatures de més de 40 graus, una decisió que l’Ajuntament de Gilet “va ajudar a difondre”, com assegurava l’alcalde, però que va sorprendre alguns visitants. “Molta gent no va arribar a assabentar-se’n i va continuar anant per allí a caminar o amb bici. Encara sort que no ha passat res, però la ciutadania ha de tindre clar que aquestes mesures no s’adopten per capritx”, indicava Salva Costa.

Encara que en l’àrea recreativa de Sant Esperit que gestiona la Conselleria no es van arribar a veure cartells que alertaren de la prohibició, tant els paellers com el parc infantil estaven precintats aquest cap de setmana i la Policia Local va procurar patrullar per la zona per a alertar de la restricció.

Com assegurava l’alcalde, “nosaltres fem el que podem, però és la Generalitat la que té mitjans”. Així i tot, considerava que “la gent s’ha de conscienciar i mentalitzar, perquè, per desgràcia, aquesta classe de situacions cada vegada anirà a més i és molt important reduir els riscos que la muntanya comence a cremar-se”.

Canvi en la Volta a Peu

Aquesta classe de prohibició no és nova en la zona i, de fet, l’any passat, per les mateixes dates, ja va produir-se a causa dels mateixos motius. Per això, per segon any consecutiu, la Volta a Peu a Gilet veurà hui modificat el seu itinerari, perquè, com va ocórrer llavors, haurà d’esquivar el parc natural i no entrar-hi, com estava previst. “És una prova clàssica, però hem canviat el recorregut, perquè no passe per darrere del monestir”, afirmava l’alcalde.

Suscríbete para seguir leyendo