Transports

L'entrada d'Iryo i Ouigo tomba els preus de l'alta velocitat fins a un 40 %

En l'últim any, Renfe va haver d'abaixar un 20 % els preus mitjans dels seus AVE a Barcelona i un 23 % a València

El tren Avlo arriba a l'estació de Joaquín Sorrolla, a València.

El tren Avlo arriba a l'estació de Joaquín Sorrolla, a València. / Rober Solsona / EP

EP

La rebaixa de preus acumulada en els dos corredors d'alta velocitat en els quals l'entrada de la competència d'Iryo i Ouigo porta més d'un any activa ascendix al 40 % respecte al període en el qual només operava Renfe, en concret en les línies de Madrid a Barcelona i València.

Segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), els preus van baixar en tots els corredors comparats amb els del mateix trimestre de 2022, podent viatjar a la ciutat comtal per un preu mitjà de 37 euros i a València per 22 euros.

Ouigo oferix els preus més barats a Barcelona, uns 37 euros de mitjana, seguida d'Iryo (43 euros) i d'Avlo (el low cost de Renfe, amb 44 euros). En el cas de València, Ouigo i Avlo són els més barats (22,5 euros), seguits d'Iryo (25 euros).

Tota esta caiguda de preus va arrossegar els AVE de Renfe, que van ser els que més van haver d'ajustar els seus preus en l'últim any, un 20 % de mitjana, fins als 62 euros a Barcelona, i un 23 % de mitjana a València, fins als 38 euros.

De manera paral·lela a esta caiguda de preus, el nombre de passatgers es va incrementar un 29 % de mitjana entre tots els corredors en l'últim trimestre de 2023, amb una xifra total de passatgers pròxima als 8,5 milions d'euros.

Els increments més significatius van ser el 53 % al Madrid Alacant i el 44 % en el Madrid-Sevilla. A la primera ciutat es va poder viatjar per un preu mitjà de 25 euros, i a la segona, per 38 euros.

Per quota de mercat, Renfe Viajeros va continuar com el principal operador en tots els corredors, concentrant entre el 50 % i el 76 % dels viatgers. Iryo va obtindre'n entre el 25 % i el 30 % excepte en el de Madrid-Alacant, en què des del 15 de setembre només opera de dijous a diumenge, mentres que Ouigo va mantindre una quota de vora el 21 % en els corredors Madrid-Barcelona, Madrid-València i Madrid-Alacant, a l'espera d'arribar enguany a Valladolid, Múrcia i Andalusia.

Servicis públics i mercaderies

Quant als servicis públics (principalment els Avant, Mitja Distància i Rodalia de Renfe), els descomptes i gratuïtats aprovades pel Govern van desencadenar un increment del nombre de passatgers.

En concret, els viatgers de la Mitja Distància en Alta Velocitat (Avant) van augmentar un 12,3 %, i els de la Rodalia, un 6 %, encara que els de Mitja Distància Convencional van baixar un 6,2 %.

Respecte a l'activitat del transport de mercaderies, va millorar respecte al trimestre anterior un 1,4 % en tones netes, sense que estes pujades hagen compensat els retrocessos de l'estiu. Les variacions interanuals han sigut negatives en els dos indicadors, del 4,8 % i del 2,6 %, respectivament.

Diverses empreses van augmentar la seua activitat respecte a l'últim trimestre de 2022: Medway (+31 %), Captrain (+15 %) i Continental (+12 %) en tones netes transportades. No obstant això, Renfe Mercaderies i Transfesa van experimentar un retrocés del 18 % i 19 %, respectivament.

Suscríbete para seguir leyendo