Tornen les pluges a València, però de manera molt feble

És l’inici d’any hidrològic més sec des que hi ha dades

Malgrat ser tan febles, ahir es va batre el rècord de pluja des del passat 1 d’octubre

Pluges febles a València

Pluges febles a València / LEVANTE-EMV

Vicent Rodríguez

La ciutat de València va batre ahir el rècord de pluja en l’any hidrològic actual, malgrat tractar-se d’unes precipitacions de caràcter feble, tal com confirmava l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Lluny queden les pluges torrencials que solien afectar el territori valencià en el transcurs de tardor a primavera, com les de fa exactament dos anys, gràcies a les quals els embassaments valencians encara mantenen reserves hui dia.

Amb l’arribada de la DANA en el dia d’ahir, el cel va estar nuvolós, amb precipitacions que van depositar fang i van vindre acompanyades de tempesta, especialment en la mitat sud. Les temperatures mínimes no van experimentar molts canvis, i les màximes van baixar, notablement en l’interior. El vent va bufar moderat del nord-est en la mitat sud del litoral i vent fluix de component est en la resta, però va girar a la vesprada a sud i sud-oest en el litoral i a fluix de component oest en la resta. En l’interior nord i l’interior sud de València, Aemet advertia d’alertes de nivell màxim groc per pluges i tempestes.

Lluvias débiles en València

Pluges febles a València / LEVANTE-EMV

Nivell baix de precipitacions

Segons Aemet, en l’observatori de València es van acumular ahir 10,0 l/m² i 11,0 en l’aeroport. No és molt, evidentment, però, en tots dos observatoris, és el període més plujós de l’actual any hidrològic, des de l’1 d’octubre. Fins llavors, el dia més plujós havia sigut el 19 de gener, amb 9,1 l/m² a València i 10,5 a l’aeroport de Manises.

A Castelló de la Plana també va ser el dia més plujós de l’any hidrològic, des de l’1 d’octubre. Ahir es van acumular 12,8 l/m², que superen els 7,8 registrats el passat 19 de gener. Amb els registres de les últimes hores, des de l’1 d’octubre es van acumular a València 40,6 l/m²; de costum, en estos quasi sis mesos seria de 269,1, per la qual cosa, malgrat les pluges d’ahir, el dèficit continua sent molt important, amb un percentatge del 85 %.

També des de l’1 d’octubre es van acumular a Castelló de la Plana 43,2 l/m², però, normalment, en estos quasi sis mesos, la xifra seria de 256,3, amb la qual cosa el dèficit és del 83 %. A la ciutat d’Alacant va ploure menys i quasi tot s’havia registrat la nit anterior. En total, 0,8 l/m² en les últimes hores.

Lluvias débiles en València

Pluges febles a València / LEVANTE-EMV

Des del començament de l’any hidrològic, el dia de més pluja a Alacant va ser el passat 9 de gener, amb 6,8 l/m². En total, en els últims sis mesos s’han acumulat a Alacant 24,6 l/m², però, normalment, en esta primera mitat de l’any hidrològic, seria de 160,9, amb la qual cosa el dèficit és del 85 %. En els tres observatoris provincials, amb registres de més de cent anys, és l’inici d’any hidrològic més sec des que hi ha registres.

Vent de ponent hui

Segons la predicció meteorològica d’Aemet, el vent girarà a ponent, la qual cosa farà que les precipitacions siguen més disperses que ahir. Este serà de component oest moderat amb intervals de fort i amb ratxes molt fortes en l’interior de València.

Suscríbete para seguir leyendo