Cinema documental a L'ETNO

Les produccions es projectaran als patis del museu

Fotograma de 'Tantura'.

Fotograma de 'Tantura'. / Levante-EMV

Begoña Jorques

Begoña Jorques

Després del bon acolliment de les dues primeres edicions, "L’Incontrolat", projecte que explora les relacions entre el documental i l'etnografia/antropologia, "es consolida com un nou cicle d'actes culturals de L’ETNO, en aquest cas, en format de projecció cinematogràfica als patis del museu per a les nits caloroses d'estiu", segons fonts del museu. 

En el cicle impulsat pel museu de la Diputació de València i el col·lectiu l'Horta Snob s'entén el documental com una eina privilegiada d'anàlisi de les nostres societats, així com una forma d'estudi de les pràctiques culturals contemporànies.

Fosses comunes

Enguany, "L’Incontrolat" posa l'atenció en la temàtica de les fosses comunes i els processos d'exhumació, ateses les diferents trajectòries històriques i imaginaris socials que sobre aquestes hi ha en diversos països o contextos socioculturals. 

Així, el dijous 29 de juny a les 22.00 hores, el festival presentarà el documental Volverte a ver, que segueix l'obertura d'una fossa comuna a Mèxic, la qual va ser soterrada i sense investigar per les mateixes autoritats federals. Una de les pel·lícules més esperades és Tantura, que va obrir el Festival de Sundance en l'edició de l'any passat. Un documental que analitza els tabús de la societat israeliana sobre la Nakba o guerra d'independència del 1948, indagant en la possible existència de fosses comunes d'habitants palestins a la localitat de Tantura. Es podrà veure el divendres 30 de juny a les 22.00 hores.

Aquestes projeccions formen part del programa d'activitats públiques del projecte "Las fosas del franquismo. Arqueología, Antropología y Memoria" que han dut a terme L’ETNO, el Museu de Prehistòria de València i la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València. 

A més d'aquests dos documentals, aquest dimecres 28 de juny a les 19.30 hores, "L’Incontrolat" exhibeix la producció valenciana Sucro. Aquest documental recorre la ribera del Xúquer des del seu naixement fins a la seua desembocadura, atenent els seus paisatges humans i naturals. Es tracta d'un film que ha sigut coproduït per L’ETNO. 

Una altra de les estrenes en territori valencià serà Aya, el dijous 6 de juliol a les 22.00 hores, que se centra en els efectes del canvi climàtic a Costa d'Ivori. La pel·lícula segueix la vida d'una adolescent mentre assisteix a la progressiva desaparició de l'illa on viu, a causa de la pujada del nivell del mar.

Finalment, el divendres 7 de juliol a les 22.00 hores, el festival projectarà el documental rus Ostrov. Lost Island, una panoràmica sobre la vida en aquesta illa perduda de la mar Càspia, abandonada des del col·lapse de la Unió Soviètica, que no ha trobat resposta a la seua situació per l'actual estat rus.

Aquestes projeccions es podran visionar als patis de L’ETNO, recuperant així les vetlades a la fresca dels cinemes d'estiu en les quals els espectadors podran veure bon cinema amb serveis de bar inclòs. L'accés és gratuït fins a completar aforament.

Suscríbete para seguir leyendo