Investiguen una comunitat de regants per desviar aigua del Palància, secar-ne un tram i causar la mort de peixos

La zona afectada és d’especial protecció de la Xarxa Natura 2000 i es troba al municipi castellonenc de Jérica

Els danys causats podrien superar els 150.000 euros

Peixos morts en un tram del Palància dessecat

Peixos morts en un tram del Palància dessecat / Levante-EMV

EP

Agents del Seprona de la Guàrdia Civil han investigat els integrants de la junta de govern d’una comunitat de regants per desviar aigua del riu Palància, provocar la dessecació d’un tram protegit a l’altura de Jérica i causar la mort de peixos, així com danys que podrien superar els 150.000 euros.

Les cinc persones investigades estan acusades com a presumptes autores de delictes de danys, usurpació del medi ambient i un altre contra els recursos naturals, segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat.

El passat 17 de març, la Guàrdia Civil va tindre coneixement de l’existència de fauna ictícola (relativa a peixos) morta en un tram del riu Palància a l’altura de la localitat de Jérica, causada per la dessecació d’aquest.

El Seprona de la Guàrdia Civil de Segorbe es va traslladar al lloc i va comprovar que un tram del riu, en el qual hauria d’haver-hi aigua, es trobava totalment sec. A més, es tracta d’una zona d’especial protecció (ZEC) de la Xarxa Natura 2000 i la dessecació va afectar “greument l’hàbitat del riu”.

Un assut per a reconduir l’aigua

Quan els agents van seguir el llit riu amunt van trobar un assut —mur generalment més xicotet que una presa, construït per a reconduir l’aigua— que dirigia la totalitat del cabal del riu cap a una séquia de reg.

A conseqüència de tot això, s’ha procedit a l’estimació econòmica dels danys causats al medi natural i el valor de l’aigua desviada que podria superar els 150.000 euros, i s’ha investigat cinc persones. Les diligències s’han remés al Jutjat d’Instrucció i Instància Únic de Segorbe.

La UPRONA de la Guàrdia Civil, encarregada la investigació dels delictes mediambientals, ha recordat que la Constitució, diferents tractats de la Unió Europea i la recent resolució de l’ONU aprovada a Nova York, declaren que “el gaudi d’un medi ambient adequat és un dret, i conservar-lo, una obligació”.

Suscríbete para seguir leyendo