Aprendre i conviure en valencià a Aldaia

La localitat celebra el 20é aniversari del Teatre Auditori Municipal (TAMA)

Intervenció de l’artista DULK a la façana est del TAMA.

Intervenció de l’artista DULK a la façana est del TAMA. / A. ALDAIA

Esteban Fernández

El Servei de Cultura de l’Ajuntament d’Aldaia i l’Oficina AVIVA-Aldaia de Promoció del Valencià enceten nou curs i temporada amb un seguit d’accions i iniciatives que demostren, no solament la seua sensibilitat especial pel valencià, sinó la voluntat compromesa i continuada de promocionar-ne l’ús i difusió entre la ciutadania i el municipi. 

Enguany, se celebren dues efemèrides importants per a Aldaia. En primer lloc, el 40é aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, sobre la qual s’hi prepara una exposició monogràfica. En segon lloc, la commemoració del 20é aniversari del Teatre Auditori Municipal d’Aldaia. A tal efecte, cal destacar la intervenció de l’artista DULK a la façana est del TAMA

Així, el pròxim mes d’octubre suposa el tret d’eixida amb la tradicional programació especial del mes dels valencians, al voltant del 9 d’octubre. A banda del caràcter institucional, hi haurà la presència de música, espectacles, presentació de llibres o lliurament de premis, entre altres.

Les iniciatives

El municipi gaudirà de la programació nodrida i transversal del TAMA, que empelta i combina cultura i llengu, tant amb programació professional com no-professional —l’espectacle «Estimats Pares» o «Veure’ns»—, així com del 24é Concert del cicle «Volem»  amb l’espectacle «Ja ve l’aire» de Pep Botifarra.

Respecte a iniciatives concretes, s’ha consolidat l’aposta per la difusió musical, els cursos de perfeccionament del valencià entre el personal de l’ajuntament i les accions d’assessoria lingüística municipal. A més a més, mitjançant la subvenció de la Diputació de València, l’Ajuntament d’Aldaia i la seua Oficina AVIVA ha llançat la convocatòria dels primers Premis de l’Ús del Valencià en el Comerç Local.

Pel que fa a les exposicions, romandran obertes del 4 d’octubre al 10 de gener dues mostres emblemàtiques: «Mocadors de coll en la indumentària tradicional valenciana», el comissari d ela qual és Vicent Ferrandis Mas; i «Ensenyar, aprendre i conviure en valencià. 40 anys de la Llei d’Ensenyament en Valencià (LUEV)». El comissariat cultural de l’exposició de la LUEV el conformen Anna Marí, Vicent Moreno i Remei Oriola.

Finalment, cal destacar també la línia de publicacions en valencià desenvolupada per la Biblioteca Pública Municipal en el Premi d’Estudis Locals d’Aldaia i el Certamen Literari Juvenil Cristòfor Aguado i Medina, que enguany va per la seua 36a edició.