Tercer trimestre

El PIB de l'eurozona cau un 0,1 % llastat per la reculada d'Alemanya

L'ús de la zona euro assoleix una millora trimestral del 0,3 % malgrat la reculada de l'economia

Imatge d'una fabrica de cotxes a Alemanya.

Imatge d'una fabrica de cotxes a Alemanya. / EFE

Rosa María Sánchez

El producte interior brut (PIB) de l'eurozona va registrar una caiguda del 0,1 % en el tercer trimestre de l'any, llastat per la reculada de les economies d'Alemanya (-0,1 %) i també d'Irlanda (-1,8 %), Àustria (-0,6 %) i Holanda (-0,2 %) o Portugal (-0,2 %). Finlàndia (-0,9 %), Estònia (-0,2 %) i Lituània (-0,1 %) també van anotar reculades en el seu PIB en el tercer trimestre. Així ho constaten les dades actualitzades publicades dimarts per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat, que confirmen el que es va anticipar el passat 30 d'octubre per a la zona euro.

La reculada del PIB de la zona euro és la primera que es produeix des del segon trimestre de 2020, quan va esclatar la crisi sanitària. Les dades d'Eurostat de juny van anticipar que l'economia de la zona euro havia entrat en recessió tècnica en encadenar dos trimestres consecutius en negatiu (quart període de 2022 i primer de 2023). No obstant això, una posterior revisió estadística, al juliol, va assignar sengles taxes del 0,0 % a cadascun d'estos, amb la qual cosa la zona euro va aconseguir esquivar l'etiqueta de la recessió tècnica. Ara, amb una reculada del 0,1 % en el tercer trimestre de l'any, l'economia de la zona euro torna a col·locar-se a la porta d'un possible episodi de recessió tècnica. Les últimes previsions de l'FMI inclouen per a la zona euro un creixement del 0,7 % per a 2023 i de l'1,2 % per a 2024. Este mateix dimecres, la Comissió Europea publicarà les seues noves perspectives macroeconòmiques.

Segons les dades d'Eurostat publicades dimarts, entre les grans economies de la zona euro, Espanya (0,3 %) es manté com la de major creixement en el tercer trimestre, per davant de França (0,1 %) o d'Itàlia (0,0 %). El PIB de Bèlgica, per la seua banda, va avançar el 0,5 %.

El conjunt de la Unió Europea es va estancar en el tercer trimestre, amb una variació nul·la del seu PIB (0,0 %). 

En comparació amb el mateix període de l'any anterior, tant l'economia de la zona euro com la de la UE retallen a només el 0,1 % la seua variació anual. Són taxes molt febles que contrasten amb l'avanç de l'1,8 % registrat a Espanya en el tercer trimestre de l'any respecte al mateix període de l'any anterior, l'1,9 % a Portugal o de l'1,5 % a Bèlgica. En taxa anual, Alemanya anota una reculada del 0,4 % en el seu PIB, la d'Itàlia es va mantindre estancada i la de França va créixer el 0,7 %.

L'ocupació, millor

El clar refredament de l'economia europea (amb taxes de vora un 0 % en els quatre últims trimestres) contrasta, no obstant això, amb el comportament de l'ocupació, que va anotar un creixement accelerat en el tercer trimestre del 0,3 % en la zona euro i del 0,2 % en el conjunt del bloc de la UE (després d'haver avançat el 0,1 % en el segon trimestre en les dos zones).

Si es compara amb el mateix període de l'any anterior, l'ocupació va anotar en el tercer trimestre sengles creixements de l'1,4 % i de l'1,3 % en la zona euro i la UE.

Suscríbete para seguir leyendo