Dictamen

La justícia europea ratifica que les notaries exerceixen una activitat empresarial

Esta resolució es produeix després que quatre treballadors d'una notaria de Madrid presentaren una demanda davant un jutge d'eixa ciutat perquè declarara il·legals els seus acomiadaments per part del nou titular de la notaria

Vista de l'entrada del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg.

Vista de l'entrada del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg. / EFE

Agustí Sala

Les notaries exerceixen una activitat empresarial. A pesar que els notaris espanyols són funcionaris públics, "exerceixen una activitat econòmica (...)". Així s'ha pronunciat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Segons la decisió, este col·lectiu ofereix "als clients serveis amb caràcter retribuït i en condicions de competència. Per tant, no poden ser considerats autoritats administratives públiques".

És en este context que la justícia europea considera que el canvi de titular d'una notaria "ha d'assimilar-se a un canvi d'empresari –circumstància en la qual la directiva europea protegeix els treballadors mantenint els seus drets–, a pesar que els notaris espanyols adquirisquen la titularitat d'una notaria després de ser nomenats per l'Estat". En conclusió, en tractar-se d'una activitat empresarial, els drets i les antiguitats dels empleats estarien emparats sota la directiva europea relativa al manteniment dels drets dels treballadors en cas de transmissió de l'empresa.

Esta resolució es produeix després que quatre treballadors d'una notaria de Madrid presentaren una demanda davant un jutge d'eixa ciutat perquè declarara il·legals els seus acomiadaments per part del nou titular de la notaria. Segons el jutge de Madrid, els notaris que van ocupar eixa plaça successivament van ocupar els treballadors de manera ininterrompuda. El nou notari va justificar els acomiadaments perquè els treballadors no havien superat el període de prova.

Antiguitat

Els treballadors van demanar també al jutge de Madrid que la seua antiguitat es calculara des del dia en què van començar a treballar en la notaria. En canvi, el notari titular va considerar que l'antiguitat d'estos només començava a comptar a partir de la data en què ell va subscriure els contractes de treball amb els treballadors.

Arran d'este cas, el jutge de Madrid va preguntar al TJUE si, tenint en compte les particularitats de la professió de notari a Espanya, la directiva relativa al manteniment dels drets dels treballadors en cas de transmissió d'empreses era aplicable a esta situació.

D'altra banda, el canvi en el titular no implica necessàriament que la identitat de la notaria canvie. El manteniment d'esta identitat constitueix precisament el criteri decisiu per a determinar l'existència de transmissió en el sentit de la directiva, segons la decisió.

El TJUE subratlla que l'activitat d'una notaria depén fonamentalment de la seua mà d'obra, de manera que pot mantindre la seua identitat després de la seua transmissió si el nou titular es fa càrrec d'una part substancial de la plantilla, permetent-li d'esta manera continuar les activitats de la notaria.

Segons el Tribunal de Justícia, este sembla ser el cas en este assumpte, ja que el nou notari exerceix la mateixa activitat que el seu predecessor i es va fer càrrec d'una part substancial de la plantilla que este tenia. També va assumir els mitjans materials i els locals de la notaria i es va convertir d'esta manera en el depositari dels documents que s'hi conserven. En la decisió, el TJUE afirma que correspon al jutge de Madrid verificar si este és efectivament el cas.

Suscríbete para seguir leyendo

TEMAS